در ادامه مقالات آموزش شبکه ccna در این قسمت با انواع کابلهای مورد استفاده در شبکههای کامپیوتری آشنا میشویم و ویژگی و کاربردهای کابلهای شبکه را بررسی میکنیم. با توسعه شبکه آداکهمراه باشید.
- دسته بندی های کابل کشی مسی
- تقسیم بندی کابل های درهم تنیده شده بدون محافظ utp
- دسته بندی کابل های utp
- کانکتورهای کابل های utp
- استانداردهای کابل کشی
شبکههای محلی معمولا از کابلهای مسی یا فیبر نوری استفاده میکنند. کابلهای مسی شامل رشتههای مسی هستند که ولتاژ الکتریکی از طریق آنها انتقال داده میشود. در کابلکشی فیبر نوری از دیودهای ساطع کننده نور (LED) و امواج لیزر برای انتقال دادهها استفاده میشود. هستهی (Core) کابلهای فیبر نوری از جنس شیشه است که امواج نوری را انتقال میدهد. کابلهای فیبر نوری گزینه مناسبی برای انتقال بستههای اطلاعاتی به فواصل دور هستند، به ویژه آنکه از لیزر برای انتقال سریع و مطمئن دادهها استفاده میشود.
در این شیوه انتقال، نور نقش تعدیلکننده و نمایشدهنده صفرها و یکهای باینری را دارد. اگر نور روی سیم باشد، وضعیت ۱ است و اگر نور وجود نداشته باشد، وضعیت ۰ است. با مطالعه مقاله فیبر نوری چیست و چگونه کار میکند و چه کاربردی دارد؟ میتوانید اطلاعات دقیقی از شبکهی فیبر نوری به دست بیاورید.
دسته بندی های کابل کشی مسی
در مقام مقایسه میان مس و فیبر، این کابلکشی مسی است که هزینه کمتری دارد. در چند دهه گذشته، تغییرات زیادی با هدف بهبود عملکرد کابلهای شبکه انجام شد تا کارشناسان شبکه بتوانند برای پیادهسازی شبکههای مختلف از کابلهای درستی استفاده کنند. میتوان از موارد زیر به عنوان دستاوردهای مهم در این زمینه نام برد:
- Thicknet : از کابل کواکسیال با ضخامت زیاد استفاده میکند (دیگر در شبکههای امروزی استفاده نمیشود).
- Thinnet : از کابل کواکسیال با ضخامت کم استفاده میکند (دیگر در شبکههای امروزی استفاده نمیشود).
- Unshielded twisted pair: کابل utp یا «جفت درهم تنیده شده بدون محافظ» از چهار جفت سیم در کابل تشکیل شده است. بهطوری که هر جفت بهدور یکدیگر تنیده شدهاند.
تقسیم بندی کابلهای درهم تنیده شده بدون محافظ utp
از بین موارد یاد شده، این کابلهای utp هستند که بهشکل گستردهای در شبکههای اترنتی استفاده میشوند، زیرا ارزانتر از دو نوع دیگر هستند و فرایند نصب و عیبیابی آنها سادهتر است. در حالی که کابلهای utp مزایای زیادی دارند، با اینحال، دو عیب بزرگ دارند:
- مستعد تداخل الکترومغناطیسی EMI (سرنام electromagnetic interference) و تداخل فرکانس رادیویی RFI (سرنامfrequency interference) هستند.
- فاصله کابل به مسافت کوتاه ۱۰۰ متر محدود شده است.
کابلهای مسی UTP که برای مصارف داخلی استفاده میشوند دارای قطر ۲۲ یا ۲۴ گیج (Gauge) هستند. کابل UTP که برای اترنت استفاده میشود دارای امپدانس ۱۰۰ اهم است، بنابراین نمیتوانید از کابلهای UTP شبیه به کابلهایی که برای تلفنها استفاده میشود در کابلکشی شبکه استفاده کنید. هر یک از هشت سیم داخل کابل، رنگی هستند؛ برخی یکدست و برخی راهراه.
در این کابلها، دو جفت سیم حامل یک ولتاژ واقعی هستند که معمولاً tip (T1-T4) نامیده میشوند و چهار جفت دیگر دارای یک ولتاژ معکوس هستند که معمولا ring (R1-R4) نامیده میشوند. با اینحال، کارشناسان شبکه این سیمها را به ترتیب مثبت و منفی مینامند. یک جفت از یک سیم مثبت و منفی T1 و R1، جفت دیگر T2 و R2 و بههمین ترتیب نامیده میشوند. هر جفت در طول کابل به سمت پایین پیچ خورده است.
دستهبندی کابلهای utp
در اصطلاح فنی کابلهای UTP به گروههای مختلفی تقسیم میشوند که بهآنها Category گفته میشود و از اصطلاح Cat برای توصیف آنها استفاده میشود. در حال حاضر، جدیدترین کابل عرضه شده Cat7 است که در شبکههای ۱۰ Gigabit Ethernet استفاده شده و دسترسی به سرعتهای ۱۰ گیگابیت بر ثانیه را ارائه میکند. لازم به ذکر است که کابلهای Cat8 نیز وجود دارند، اما کاربرد آنها خاص است و تنها در مراکز داده از آنها استفاده میشود. در شکل زیر طبقهبندی کابلهای UTP را مشاهده میکنید.
کانکتورهای کابل utp
هر یک از نقاط انتهایی کابل UTP یک کانکتور RJ-45 دارد که یک کانکتور نری است که به یک پریز RJ-45 ماده متصل میشود. کانکتور RJ-45 شبیه چیزی است که در کانکتور تلفن (RJ-11) میبینید، با این تفاوت که اندازه RJ-45 حدود ۵۰ درصد بزرگتر است و به جای چهار رشته سیم، هشت رشته سیم دارد.
در شبکههای اترنت مبتنی بر مس، دو مولفه اتصالدهنده وجود دارد. یک کانکتور RJ-45 و یک کابل UTP کلاس ۵، ۵E، ۶ و ۶A. همانگونه که اشاره شد، کابل UTP دارای هشت رشته سیم (چهار جفت سیم) است. بهطور کلی از دو پیناوت (Pinout) در هنگام سوکتزنی کابلها استفاده میشود که کابل مستقیم (straight-through) و کابل متقاطع (crossover) نام دارد. در اینجا اصطلاح پیناوت به ترتیب اتصال سیمها و پینها در رابط RJ-45 اشاره دارد.
استانداردهای کابلکشی
در بحث استاندارهای کابلکشی و خدمات، استانداردهای مختلفی تعریف شدهاند که استاندارد ۵۶۸B هم برای کابلهای مستقیم و هم برای کابلهای متقاطع (کراساور) استفاده میشود. در اینجا نکته مهمی که باید به آن دقت کنید ترتیب رنگبندی سیمها در استاندارد کابل شبکه است. بهطور مثال در کابلکشی ۵۶۸A رنگها به ترتیب به شکل زیر هستند:
- سفیدسبز
- سبز
- سفیدنارنجی
- آبی
- سفیدآبی
- نارنجی
- سفیدقهوهای
- قهوهای
ترتیب رنگ سیمها در استاندارد ۵۶۸B نیز به شکل زیر است:
- سفیدنارنجی
- نارنجی
- سفیدسبز
- آبی
- سفیدآبی
- سبز
- سفیدقهوهای
- قهوهای
در اینجا چهار عدد از سیمها وظیفه انتقال سیگنال را بر عهده دارند و چهار سیم دیگر برای استفادههای جانبی در نظر گرفته شدهاند. در جدول زیر شماره پینها و رنگ معادل آنها در سیمکشی ۵۶۸B را مشاهده میکنید.
”
}
},{
“@type”: “Question”,
“name”: “انواع کابل های تنیده شده بدون محافظ utp”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “
”
}
}]
}