بلاگ

بهترین پردازنده های لپ تاپ


یادداشت ویراستار: اصل این مطلب در خرداد ۹۷ نوشته شده بود و در خرداد ۰۰ دوباره بررسی و به‌روز شده است.

هنکام خرید لپ تاپ با تعداد زیادی مدل با انواع پردازنده، حافظه اصلی، حجم هارد دیسک، پردازنده گرافیکی، سیستم عامل، وزن، اندازه نمایشگر، پورت ها، جزو مهم‌ترین این خصیصه‌ها هستند. کدام یک از این آنها مهم هستند یا برای شما اهمیت بیشتری دارد؟ در مقاله “راهنمای کامل خرید لپ تاپ برای مصارف مختلف” به تمام این پرداخته‌ایم اما در این مجال می‌خواهیم به بررسی دقیق و جامع انواع پردازنده لپ تاپ بپردازیم تا بتوانید بهترین پردازنده لپ تاپ را برای خود انتخاب کنید.

انتخاب لپ تاپ نامناسب باعث می‌شود برای کاربری موردنظرتان با قدرت پردازشی کم، عدم توانایی در اجرای بازی‌ها با سرعت مطلوب، کمبود فضا برای ذخیره سازی اطلاعات، وزن بالا یا مدت شارژ کم، روبرو شوید. قبل از خرید لپ تاپ، حتما به نکات مهم در مقایسه پردازنده های موبایل، تفاوت پردازنده های لپ تاپ، انتخاب بهترین پردازنده لپ تاپ و راهنمای خرید لپ تاپ مناسب دقت کنید.

مقایسه پردازنده های لپ تاپ و دسکتاپ

پردازنده، مهم‌ترین و اصلی‌ترین قطعه لپ تاپ است که قدرت پردازش لپ تاپ را مشخص می‌کند و روی برخی خصوصیات و ویژگی‌های دیگر نیز تاثیر دارد مثل مدت شارژ یا مصرف برق.

پیشرفت فناوری ساخت CPU در دو جهت اصلی حرکت می‌کند، اول افزایش کارایی و سرعت و دوم کاهش مصرف برق.

همیشه لپ تاپی انتخاب کنید که پردازنده آن مبتنی بر جدیدترین و به روزترین فناوری موجود باشد. دسته بندی پردازنده های لپ تاپ براساس کارایی آن ها کار دشواری است و شاید با انجام این کار شما کمی سردرگم شوید و مدل‌های مختلف یک خانواده از پردازنده ها را در دسته‌های مختلف ببینید.

به طور کلی لپ تاپ ها مصرف برق کمتر و انعطاف‌پذیری کمتری در پردازنده‌ها دارند پس اگر پردازنده‌های پرسرعت می‌خواهید بهتر است سراغ کامپیوترهای دسکتاپی بروید مگر اینکه پورتابل بودن سیستم برایتان مهم باشد. هر چند که به واسطه وجود پردازنده‌های چند هسته‌ای و تکنولوژی hyper threading، این ضعف لپ تاپ‌ها کنترل شده است.

قدرت کامپیوترهای دسکتاپی بیشتر از لپ تاپ‌ها است پس یعنی قدرت پردازش و سرعت کلاک بالاتری دارند. همچنین سیستم کولینگ بهتری دارند. در لپ تاپ‌ها باید از CPU های یکپارچه با مادربرد استفاده شود در نتیجه امکان تعویض و ارتقای پردازنده در PC بیشتر از لپ تاپ است. پس اهمیت انتخاب پردازنده مناسب برای لپ تاپ بیش از پیش مشخص شد.

پیشنهاد مطالعه

انواع پردازنده لپ تاپ

هر چقدر پردازنده سریع‌تر باشد بهتر است حتی اگر بخواهید کارهای معمولی و رده پایین انجام دهید چون در سال‌های آتی که مرورگرها و برنامه‌ها بیشتر به سمت پردازنده محور بودن پیش می‌روند، نیازی نیست به فکر لپ تاپ جدید بیفتید. هر پولی که الان هزینه کنید تا سال‌ها برایتان می‌ماند ضمن اینکه معمولا امکان ارتقای پردازنده لپ تاپ وجود ندارد.

خانواده و سری پردازنده

رده CPU

کاربری

Intel Celeron, Intel Pentium, Intel Core i3, AMD A4, AMD A6

پایین

وبگردی و چت

Intel Core i3, AMD A8, AMD A9, AMD A10, AMD Ryzen 3

پایین

استریمتنگ و تماشای محتوا

Intel Core i3, Intel Core i5, AMD Ryzen 3, AMD Ryzen 5

متوسط

کارهای معمولی

Intel Core i5, Intel Core i7, AMD Ryzen 5, AMD Ryzen 7

متوسط

برنامه نویسی

Intel Core i5, Intel Core i7, AMD Ryzen 5, AMD Ryzen 7

بالا

بازی

Intel Core i7, Intel Core i9, AMD Ryzen 7

بالا

طراحی

مقایسه پردازنده های اینتل در لپ تاپ

سرعت پردازنده: در گذشته پردازنده‌ها را با سرعت هسته آنها می‌سنجیدند مثلا پردازنده ۲ گیگاهرتزی از ۱.۴ گیگاهرتزی سریع‌تر بود اما امروزه فاکتورهای دیگری دخیل هستند تا کارایی و سرعت پردازنده را مشخص کنند مثلا لپ تاپ های رده بالا با سرعت پایین و در حد سرعت لپ تاپ های رده پایین (مثل ۳.۲ GHz) هستند اما مواردی مثل تعداد هسته، بهینگی، مقدار کش، رده کاری و خانواده مهم هستند. این فاکتورها مفصل در مقاله “راهنمای خرید CPU” بررسی شده‌اند. قانون کلی این است که سرعت کلاک بیشتر همیشه به معنی کارایی بهتر نیست. اگر از لپتاپ برای ادیت حرفه‌ای ویدئو یا بازی ویدئوی پیچیده استفاده می‌کنید هسته و سرعت کلاک متفاوتی (بیشتری) نسبت به زمانی که از آن برای برنامه‌های استاندارد و وب گردی استفاده می‌کنید، لازم دارید.

مشاوره و خرید لپ تاپ در فالنیک
اگر بدنبال لپ تاپی با قیمت مناسب برای انجام کارهای روزمره در محیط کار و منزل هستید این سری از لپ تاپ های اچ پی بهترین گزینه برای شما هستند.

مشاوره و خرید لپ تاپ

تعداد هسته: پردازنده‌های رده پایین مثل core i3 دو هسته دارند. پردازنده های Core i7 و Core i5 بین چهار تا هشت هسته دارند که آنها را برای اغلب کاربری‌ها مناسب می‌کند. البته اگر لپ تاپ کم‌مصرف و مدل‌های ultra-thin در نظر داشته باشید تعداد هسته ها به دو هسته کاهش می‌یابد.

سرعت کلاک بالا در کنار یک یا دو هسته یعنی امکان لود و اجرای سریع یک برنامه؛ چند هسته در کنار سرعت کلاک پایین یعنی اجرای چند برنامه با سرعت پایین.

پردازنده های اینتل Core i7 در زمینه مالتی تسکینگ، ادیت مدیا، تولید مدیا، بازی‌های رده بالا، و محیط‌های کار این چنینی، کارایی خوبی دارند. تعداد هسته ها هنگام کار با نرم افزارهایی مثل فتوشاپ و ادیت ویدئو، مطرح است و هرچه هسته بیشتری داشته باشید بهتر است.

Core i7 سریع هست و برای ادیتورهای فیلم، مهندسین، معمارها و طراحان سه بعدی مناسب است پس برای مصارف عادی ارزش ندارد هزینه بالا برایش بپردازیم. مثلا اگر قصد بازی یا وب گردی دارید یا ادیت مختصر عکس انجام می‌دهید پیشنهاد می‌شود پولتان را نگه دارید و به خرید Core i5 بسنده کنید. اگر وزن و اندازه لپ تاپ برای شما مهم نیست و تنها دنبال مدلی با قدرت پردازشی بسیار بالا با توانایی‌های Multi Tasking بالا هستید، Core i7 انتخاب مناسبی است. 

پردازنده‌های گیمینگ به هسته های بیشتر نیاز دارند تا بتوانند بازی و صدا و گرافیک مناسبی فراهم کنند. پزدارنده های Core i7 برای این کار عالی هستند.

پیشنهاد مطالعه

نسل و خانواده CPU: هر ساله تولیدکنندگان سی پی یو مدل‌های جدیدی که هم کارایی بهتری دارند و هم گرمای کمتری تولید کنند ارایه می‌دهند. هر چه نسل پردازنده قدیمی‌تر باشد سرعت کمتری دارد. علاوه بر این ویژگی‌های جدیدی به نسل جدید اضافه می‌شود که نسل قبلی فاقد آن بوده است مثلا نسل ۱۱ سی پی یوهای اینتل، از PCIe 4.0 پشتیبانی می‌کند اما نسل ۱۰ پشتیبانی نمی‌کند.

نسل CPU های اینتل نقش مهمی در مقایسه قدرت پردازنده های اینتل بازی می‌کنند. به طور کلی هر چه مدل، نسل و خانواده CPU بالاتر باشد، قدرت پردازشی بیشتر و بالطبع قیمت بالاتری هم دارد. در واقع با تعیین قیمتی که می‌خواهید برای لپ تاپ بپردازید می‌توانید تا حدودی گزینه‌های موجود در رده بندی سی پی یو لپ تاپ ها را حذف کنید. مثلا در نسل‌های یکسان و چیپ‌های دسکتاپی یا لپ تاپی یکسان Core i5 ارزان‌تر از Core i7 است.

Core i5 نسل ۱۰ سریع‌تر و ارزان‌تر از Core i7 نسل ۸ است.

در نام مدل‌های پردازنده های اینتل مثل Intel Core i9-10900K، علاوه بر نسل (مثلا نسل ۱۰) و خانوده CPU (مثلا core i9) دو مورد دیگر هم برداشت می‌شود: سه رقم بعد از نسل (۹۰۰) و پسوند پردازنده (k). این سه رقم در هر نسل بیانگر جایگاه پردازنده در سلسله مراتب هم نسلی‌هایش است و هر چه عدد بزرگتری باشد یعنی قدرت پردازشی بالاتری دارد اما توجه داشته باشید که بین نسل‌های مختلف مقایسه این سه رقم درست نیست. در نهایت حرف پسوند نام پردازنده اینتل که بیانگر موارد زیر است:

  1. پسوند HK که در لپ تاپ های رده بالا دیده می‌شود هم‌معنی حرف K است. حرف K یعنی چیپ پردازنده آنلاک است و امکان اورکلاک کردن CPU وجود دارد.
  2. حرف H مخفف گرافیک High Performance است که البته مصرف برق بالایی دارند. در این رده، HQ هم داریم که Q مخفف Quad-Core (چهار هسته) است و در لپ تاپ های گران قیمت دیده می‌شود.
  3. U مخفف Ultra-Low Power است یعنی مصرف برق کم و Y به معنی مصرف برق بسیار کم.
  4. T در سوکت LGA Desktop و کامپیوترهای all-in-one و کوچک دیده می‌شود که مصرف برق کمی دارد و مناسب سیستم‌هایی است که کولینگ ضعیفی دارند.
  5. P یا F یعنی کارت گرافیک آنبورد ندارد و زمانی که قصد استفاده از کارت گرافیک مجزا دارید مناسب است. ممکن است مدل‌های KF هم ببینید که یعنی هم قابلیت اورکلاک دارد و هم کارت گرافیم مجتمع ندارد.
  6. G یعنی کارت گرافیک Radeon RX Vega.
  7. G1- G7 بیانگر سطح کارایی کارت گرافیک مجتمع است.

با این نکات می‌توانید لیست پردازنده های اینتل به ترتیب قدرت را مشخص کنید.

حتی مدل‌های Corei3 که در لپ تاپ های ارزان قیمت به کار گرفته می‌شوند نسبت به Core 2 های هم سطح خود، سریع‌تر و کم‌مصرف‌تر بوده و از هر لحاظی به آن‌ها ترجیح داده می‌شوند. پردازنده های Corei5 تقریبا در تمام شرایط از دو هسته‌ای های Core 2 Duo سریع‌تر هستند و تنها یکی دو مدل از Core 2 ها آن هم به دلیل فرکانس‌های عملیاتی بسیار بالاتر چند درصدی می‌توانند سریع‌تر باشند.

اگر دنبال لپ تاپ سریع و کم مصرف در اندازه های ۱۳ تا ۱۵ اینچ باشید، CPU های Core i3 حتما باید در آن ها جا داشته باشد. این پردازنده ها بهترین تعادل را میان کارایی، مصرف انرژی و مدت شارژ برقرار می‌کنند.

مقایسه پردازنده های اینتل در لپ تاپ
پردازنده های Intel Core

تکنولوژی Turbo Boost: تکنولوژی Turbo Boost ویژگی اورکلاکینگ است که اینتل در بسیاری از نسل‌های پردازنده‌هایش گذاشته و باعث می‌شود در صورت بزوم و در زمانی کوتاه بتواند سریع‌تر از کلاک اسپید معمولی کار کند. Core i5 و Core i7 هر دو این تکنولوژی را دارند با این تفاوت که Core i7 سرعت کلاک بالاتری دارد. پردازنده‌های رده بالا که در لپ تاپ های گران قیمت وجود دارند، با سرعت خیلی پایین کار می‌کنند تا مصرف باتری کم شود اما با Turbo Boost زمانی که لازم باشد سرعت هسته‌های به بالاترین حد می‌رسد.

این افزایش فرکانس به نحوی صورت می‌گیرد که مصرف پردازنده هیچ گاه از حداکثر توان مصرفی اعلام شده برای آن تجاوز نمی‌کند.

تکنولوژی Hyper Threading: تکنولوژی Hyper Threading باعث می‌شود سیستم عامل و برنامه‌ها فکر کنند تعداد هسته بیش از هسته‌های واقعی است چون هر هسته به صورت دو Thread نمایانده می‌شود. این تکنولوژی کارایی را در کارهای مالتی تسکینگ (اجرای چند تسک به صورت همزمان) بالا می‌برد چون از دید سیستم عامل، به نوعی پردازنده هشت هسته‌ای هستند.

cpu هایی که Hyper Threading دارند بهتر از cpuهایی هستند که این تکنولوژی را ندارند پس در کارهایی که چند رشته‌ای بودن مهم است، چیپ ۴ هسته‌ای دارای Hyper Threading بهتر از چیپ ۶ هسته‌ای بدون Hyper Threading است.

در صورتی که برای خدمات نرم افزاری و سخت افزاری لپ تاپ و کامپیوتر به کمک نیاز دارید، می‌توانید از کارشناسان ما کمک بگیرید تا از راه دور مشکل را برطرف کنند.
برای مشاوره و تماس با کارشناس فنی می‌توانید از خط ثابت با شماره تلفن ۹۰۹۹۰۷۱۸۴۳ تماس بگیرید.
از ساعت ۸:۳۰ تا ۱۷:۳۰پاسخگوی شما هستیم.

کارت گرافیک: اغلب لپ تاپ‌های باریک و سبک با پردازنده های Core i5 و Core i7 که سیستم های بازی نیستند، دارای graphics-acceleration silicon تعبیه شده هستند که بخشی از CPU die است. قدرت و قابلیت کارت گرافیک مجتمع متفاوت است مثلا Intel HD Graphics و Intel UHD Graphics در رده‌های پایین، Iris Plus در چیپ های نسل ۱۰، Iris Xe در برخی چیپ‌های نسل ۱۱ وجود دارند. قابلیت‌های Iris Plus و Iris Xe تقریبا همرده کارت گرافیک مجزای رده پایین سری Nvidia GeForce MX است.

پس تمامی مدل‌های سی پی یو های Corei3 یا Corei5 مجهز به پردازنده گرافیکی مجتمع HD Graphics Intel هستند. برای بازی و رندرینگ و پژوهش‌های علمی پیشرفته باید کارت گرافیک مجزا نیز برای در لپ تاپ در نظر بگیرید.

مجازی سازی: مجازی سازی فقط در پردازنده های رده بالا وجود دارد و با آن می‌توانید از ابزارهای مجازی سازی به راحتی استفاه کنید تا چند سیستم عامل مثل لینوکس و ویندوز داشته باشید. این پردازنده ها باری ادمین‌ها و توسعه دهندگان که محیط تست لازم دارند عالی است.

واحد خدمات لپ تاپ، کامپیوتر و بورد فالنیک
تعمیرات لپ تاپ، تبلت، کامپیوتر، All-in-One، بورد (Board) و تعویض انواع پورت (Port) و چیپست (Chipset) خود را به صورت تخصصی با تجهیزات پیشرفته، به فالیک بسپارید. برای ثبت تیکت تعمیر، کلیک کنید.

درخواست تعمیر کامپیوتر و لپ تاپ

انواع سی پی یو AMD در لپ تاپ

در رده بندی سی پی یو لپ تاپ به صورت مفصل به پردازنده های سری اینتل و مقایسه cpu های اینتل پرداختیم حالا نوبت پردازنده های AMD در لپ تاپ است.

انواع سی پی یو AMD در لپ تاپ
پردازنده سری AMD Ryzen-4000

به طور کلی لپ تاپ های AMD ارزان‌تر از اینتل هستند. در گذشته سی پی یو های AMD داغ می‌شدند اما سری های Ryzen این مشکل را ندارند و TDP بهتری دارند. AMDها، پردازنده‌های به‌صرفه‌ای هستند و سری‌های رده پایین و متوسط آنها قابل مقایسه با اینتل هستند. ولی در نهایت کارایی پردازنده های اینتل بهتر است. چون CPU های اینتل با داشتن تکنولوژی hyperthreading کارایی بهتری نسبت به AMD ها فراهم می‌کنند. هر چند که معادل این تکنولوژی در AMD به نام simultaneous multithreading (SMT) دیده می‌شود اما دربنچمارک ها کارایی اینتل بیشتر از AMD است.

اگر لپ تاپی با قیمت پایین‌تر می‌خواهید بهتر است CPU آن را از مدل‌های AMD باشد. از طرفی AMD قابلیت اورکلاک دارد که در مقایسه با اینتل که فقط پسوند K این قابلیت رادارد نقطه قوتی حساب می‌شود مخصوصا برای کسانی قصد انجام اورکلاکینگ روی سیستمشان دارند.

تکنولوژی Accelerated Processing Unit (APU) در AMD های جدیدتر که ترکیبی از CPU و GPU است و معادل گرافیک مجتمع در اینتل است، گرافیک بهتری ارایه می‌دهد. مثلا Core i5 دارای integrated 630 GPU است و AMD Ryzen 5 دارای Vega 11 graphics یعنی AMD به دلیل گرافیک بهتر از پس بازی‌های قدیمی‌تر هم برمی‌آید.

Ryzen-4000 و Ryzen-5000 ترکیبی از قیمت و کارایی و عمر باتری را برای لپ تاپ به همراه دارند و در سال ۲۰۲۱ بسیاری از شرکت‌ها تمایل به استفاده از سری پردازنده های AMD در محصولات موبایل خود دارند تا اینتل. مثلا لپ تاپ HP Envy x360 13 که از CPU مدل AMD Ryzen 5 4500U استفاده می‌کند و کارت گرافیک مجتمع Integrated AMD Radeon Vega 10 را دارد جزو بهترین لپ تاپ سال ۲۰۲۱ است. AMD مدت‌هاست که از معماری ۷ نانومتری استفاده می‌کند درحالی که اینتل تازه از اواخر سال ۲۰۲۱ قرار است از این معماری در محصولاتش استفاده کند. 

اما در رده های بالا مسلما اینتل پیشرو است به خصوص که در ترکیب با کارت گرافیک های انویدیا و AMD سرعت بسیار زیادی خواهد داشت. 

AMD با داشتن تعداد هسته و Thread بیشتر، در زمینه مالتی تسکینگ بهتر از اینتل است. اگر گیمر معمولی هستید و به دنبال گرافیک‌های بهتر و سرعت بالاتر هستید AMD راانتخاب کنید اما اگر گیمر حرفه‌ای هستید اینتل‌ها بهترند و لپ تاپ اینتل انتخاب کنید.

مشاوره و خرید لپ تاپ در فالنیک
اگر بدنبال لپ تاپی با قیمت مناسب برای انجام کارهای روزمره در محیط کار و منزل هستید این سری از لپ تاپ های اچ پی بهترین گزینه برای شما هستند.

مشاوره و خرید لپ تاپ

نویسنده : مریم فقیهی



منبع

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *