یادداشت ویراستار: اصل این مطلب در دی ۹۶ نوشته شده بود و در آبان ۹۹ دوباره بررسی و بهروز و توسط کارشناسان سرور و شبکه فالنیک، تایید شده است.
استوریجهای مختلفی در بازار شبکهها موجود هستند که از نظر کیفیت، کارایی، قابلیت، قیمت استوریج و … باهم تفاوت دارند. در این مقاله درباره روش ذخیره سازی DAS و مزایا و معایب آن صحبت میکنیم و مدلهای دیسک انکلوژر را معرفی میکنیم. در انتها کتاب صوتی معرفی دیسک انکلوژر D3000 را میشنوید.
- das storage چیست؟
- انواع هارد das storage
- پروتکل های اتصال به das storage
- انکلوژر چیست؟
- مزایای ذخیره سازی das
- معایب ذخیره سازی das
- DAS استوریج HPE D6000 Disk Enclosure
- DAS استوریج HPE D6020 Disk Enclosure
- DAS استوریج HPE D3000 Disk Enclosure
- DAS استوریج HPE D2000 Disk Enclosure
das storage چیست؟
در اوایل ظهور کامپیوترها، DAS تنها نوع استوریج بود و تا آن زمان این نام را نداشت تا اینکه نیاز به نامگذاری استوریجها پیدا شد تا تفاوت بین نوع سنتی و جدید یعنی NAS و SAN مشخص شود.
DAS یا Direct Attached Storage، یک استوریج دیجیتالی است که مستقیم به Storage Controller کامپیوتر یا سرور متصل میشود یعنی کنترل سختافزاری آن استوریج با سرور است و بخشی از شبکه ذخیره سازی نیست.
این تکنولوژی زمانی مورد نیاز است که حجم دیتای مورد نیاز شما بیشتر از شیارهای هارد روی سرور باشد لذا با افزودن DAS، تعداد هاردهای تحت مدیریت سرور خود را افزایش میدهید. بدیهی است که ارتباط استوریج شما با سایر تجهیزات موجود در شبکه از طریق سرور خواهد بود. کارهایی مانند فرمت و خواندن و نوشتن اطلاعات را خود سرور انجام میدهد و در واقع سطح دسترسی آن Block Level است.
معروفترین نمونه DAS، هارددرایوهای لپ تاپ و PC است. DAS میتواند شامل یک هارد یا گروهی از هاردهای متصل به هم باشد. دستگاههای DAS میتواند هم درون سرور یا PC (مانند هاردهای داخلی) و هم بیرون آن (مانند هاردهای خارجی یا دیگر دستگاههای ذخیره سازی) قرار گیرد. سیستمهای چندگانه میتوانند از یک دستگاه DAS استفاده کنند ولی باید هر کدام از سرورها یا PCها اتصال جداگانهای به آن داشته باشد.
چالشهای ذخیره سازی از جمله چالشهایی است که شرکتها و خصوصا SMBها با آن همواره دست و پنجه نرم میکنند. نبود پول و زمان کافی باعث میشود تا همواره به دنبال راهکاری مناسب باشیم. یکی از دلایلی که شرکتها استفاده از زیرساخت DAS را ادامه میدهند، کمبود بودجه است.
انواع هارد das storage
هاردهای DAS شامل HDD و SDD است که اولی ارزانتر از دومی است اما سرعتش کمتر است. اکثر دستگاههای DAS که امروزه به فروش میرسند، از هارد درایو استفاده میکنند هرچند که دستگاههای SSD و هیبریدی نیز محبوب هستند مخصوصا در اپلیکیشنهایی که کارایی در آنها مهم است مانند تحلیل بیگ دیتاها. SSDها کارایی بالایی دارند اما گران هستند ولی در سالهای اخیر ارزانتر شدهاند. از آنجایی که SSDها دیسکِ گردان ندارند، قابل اعتمادترند و عمر طولانیتری دارند. اغلب فروشندگان، SSD را برای سرورهایی با تعداد کاربران متوسط و بزرگ پیشنهاد میدهند تا به عنوان بخش یا همه فضای ذخیره سازی استفاده شوند.
پروتکل های اتصال به das storage
در ذخیره سازی DAS با پروتکلهای زیر به PC و سرور متصل میشود:
- SCSI
- SAS
- SATA
- ATA
- eSATA
- Fibber Channel
انکلوژر چیست؟
دیسک انکلوژر به کیسی گفته میشود که هارد درایوها را در خود جای میدهد. دیسک انکلوژر امکان اتصال این هاردها به یک یا چند دستگاه را فراهم میکند. در ساختار انکلوژر، منبع تغذیه قرار دارد. دیسک انکلوژر را به صورت هارد درایو انکلوژر هم میشناسند.
انکلوژرها میتوانند فضای ذخیره سازی بیشتری را در اختیارتان قرار دهند و قابلیتهای زیر را دارند:
- امکان اتصال به سیستم های ویدئو گیم و رکوردرهای دیجیتالی مالتی مدیا
- امکان افزودن RAID به کامپیوترهایی که کنترلر رید ندارند.
- به کامپیوترهایی که تحت شبکه نیستند امکان انتقال دیتا از یک کامپیوتر به کامپیوتر دیگر را میدهند.
- باعث کاهش نیاز به کولیتگ در داخل کامپیوتر میشوند.
- هات پلاگ را با پیکربندی ساده و ارزان فراهم میکنند.
- حفاظت فیزیکی را برای هاردها فراهم میکنند.
در بازار انواع مختلفی انکلوژر وجود دارد:
- FireWire
- USB
- دیسک نوری
- هارد درایوهای مغناطیسی
انکلوژرهایی که اچ پی ارایه کرده به عنوان HPE Disk Enclosure و از نوع RJ Box هستند و میتوان آنها را به طور مستقیم به سرورهای پرولیانت اچ پی وصل کرد. DAS Storage در واقع راهکاری برای رشد نیازهای ذخیره سازی است.
مزایای ذخیره سازی das
از اولین مزیتهای آن سادگی و کم هزینه بودنش است. نصب سیستمهای ذخیره سازی تحت شبکه مانند NAS و SAN، نیازمند برنامهریزی بیشتری است درست مانند خرید و نصب سختافزار شبکه مانند سوییچ و روتر به همراه کابلکشی و اتصالات مربوطه. این دستگاهها نیازمند نرمافزار مدیریتی و مانیتورینگ نیز هستند. در مقابل، DAS در اکثر PCها و برخی سرورها نصب هستند و اگر بخواهید DAS بیشتری اضافه کنید تنها کافیست دستگاه و یک کابل بخرید. این تکنولوژی ارزانترین نوع استوریج و مناسب برای شرکتهای کوچک، متوسط و شعبات شرکتهای بزرگ است.
برای اضافه کردن DAS اضافیتر به سرورها پیچیدگی بیشتری نسبت به اضافه کردن به یک PC وجود دارد ولی با این حال سادهتر از اتصال دستگاه SAN و NAS است زیرا نیازی به طراحی شبکه و یا خرید سختافزارهایی مانند سوییچ و روتر نیست. بسته به نوع سرور میتوانید DAS را به صورت درایوهایی داخل کیس سرور قرار دهید. گاهی اوقات نیز میتواند در یک کیس جداگانه قرار گیرد. توسعه DAS نیازمند برخی پیکربندیهاست اما اغلب کارمندان شبکه میتوانند بدون نیاز به مشاور و متخصص، این کار را انجام دهند. استفاده از DAS بسیار آسان است. فایلها به صورت معمول ذخیره میشود و سیستم عامل نیز به شما امکان دیدن، تغییر نام، حذف و دیگر کارها را روی فایل میدهد.
HPE Disk Enclosure بلاکهایی را برای راهکارهای DAS میسازد. مزایای این روش ذخیره سازی را در ادامه ارایه میدهیم. به یاد داشته باشید که تمامی این مزایا در مقایسه با سیستمهای سنتی ارایه شده و نه در مقایسه با روشهای ذخیره سازی NAS و روشهای ذخیره سازی SANراهکار SAN و رویکردهای طراحی آن.
۱- این روش Affordable است یعنی اگر شرکتها در حال رشد باشند و بودجه محدودی نیز در اختیار داشته باشند، میتوانند از پس خرید آن برآیند. این راهکار، میتواند ذخیره سازی در سرور را بسیار به صرفه و کم هزینه توسعه دهد و همگام با رشد شما، ظرفیت و کارایی را افزایش میدهد. طراحی ماژولار باعث میشود در عرض چند روز بتوانید ظرفیت ذخیره سازی سرور خود را افزایش دهید.
۲- این روش Scalable است یعنی این راهکار میتواند همگام با شما رشد کند و با زیرساخت شما سازگار باشد.
۳- این روش Flexible است یعنی در یک Enclosure میتوانید ترکیبی از SAS ،SATA و SSD داشته باشید. نیازهای کارایی و Latency را با بهترین تکنولوژی ذخیره سازی تامین میکند.
۴- با استفاده از تکنولوژی End-to-End 12Gb SAS، توان عملیاتی سرور افزایش مییابد و نرخ انتقال داده را دوبرابر میکند که با پهنای باند بیشتر و Bottleneckهای کمتر در I/O ممکن میشود. نتیجه آن دسترسی سریعتر به Critical Dataهای کسب و کار است. همچنین به علت Block Level بودن، سرعت دستیابی به اطلاعات بالا و مناسب است.
۵- با داشتن HPE Smart Drives و HPE Smart Array قدرتی بیشتری دارد و همچنین توانایی Cascade کردن Enclosureهای متعدد و ظرفیت چند ترابایتی را فراهم میکند. امنیت و حداکثر کارایی، ظرفیت و دسترسپذیری را توسط کنترلرهای HPE Smart Array تامین میکند.
۶- استفاده از این راهکار بسیار ساده و بیدردسر است و نیاز به تخصص خاصی ندارد. اما اگر بخواهیم به صورت حرفهایتر آن مدیریت کنیم باید دانش خود را آپدیت کنیم. با ابزارهای مدیریتی رایج در پرولیانت، نصب و پیکربندی و توسط HPE Smart Array و HBAها کنترل میشود.
۷- نگهداری از آن نیز ساده است و سازگاری دیسکها در نسلهای پرولیانت باعث صرفهجویی بیشتر میشود. با برخورداری از Lockable Bezel میتوان HDDها را از دزدی و جابجاییهای ناخواسته حفظ کرد.
۸- از دیگر مزایای DAS Storage میتوان گفت که All Purpose و مناسب هر اپلیکیشن است و میتواند اینترنال یا اکسترنال باشد.
معایب ذخیره سازی das
اما نکاتی که میتوان برای ضعفهای راهکار DAS Storage بیان کرد عبارتند از:
- DAS Storage با آنکه ارزان و کم هزینه است اما پراکندگی استوریج میتواند باعث افزایش هزینه شود.
- Avalability یا دسترسپذیری آن محدود است زیرا به وسیله کابل به شبکه وصل میشود و نیز محدودیت فاصله دارد.
- کارایی آن بستگی به ترافیک شبکه دارد زیرا درنهایت اطلاعات در شبکه Share میشود.
معرفی انکلوژر های برتر
در این قسمت میخواهیم راهکارهای ذخیره سازی hp در زمینه DAS را بررسی و انکلوژرهای hp را معرفی کنیم:
DAS استوریج HPE D6000 Disk Enclosure
برای کاهش هزینهها و داشتن ظرفیت بالای ذخیره سازی در سرورهای پرولیانت اچ پی و BladeSystemها، استفاده از انکلوژر HPE D6000 Enclosure راهکار مناسبی است. DAS استوریج HPE D6000 در سرورهای BladeSystem، به عنوان بخشی از پیادهسازی ۶Gb/s میتواند به سادگی در داخل رک قرار گیرد که Density بالا و هزینه کمی دارد و با استفاده از نرمافزار مدیریتی به سادگی پیکربندی استوریج را حتی زمانی که روشن است، انجام میشود.
DAS استوریج HPE D6000 با ویژگی ۶ Gb/s SAS، تکنولوژی DAS را در سرورهای پرولیانت اچ پی و BladeSystemها متحول و گسترش داده چرا که سادگی را با کمهزینه بودن ترکیب میکند بدون این که کارایی و انعطاف پذیری را قربانی این پیشرفت کند.
با استفاده از کنترلرهای Smart Array P421/P431/P441/P822/P841 و کابل Standard 2M SAS میتوان انکلوژر HPE D6000 را به صورت مستقیم به سرورهای پرولیانت نسل ۸ وصل کرد. کنترلرهای Smart Array P822/P841 برای محیطهای Single Domain و Dual Domain کاربرد دارد.
D6000 از Host Bus Adapterهای زیر پشتیبانی میکند:
- HPE H221 HBA
- HPE H222 HBA
- HPE H241 HBA
اتصال End-to-end 6 Gb/s SAS ارایهدهنده راهکار ذخیره سازی با کارای بسیار بالاست که با استفاده از D6000، سوییچهایGb/s 6 SAS BL و کنترلرهای زیر فراهم میشود:
- HPE Smart Array P721m
- HPE Smart Array P731m
DAS استوریج HPE D6020 Disk Enclosure
DAS استوریج HPE D6020 با ویژگی ۱۲ Gb/s SAS، تکنولوژی DAS را در سرورهای پرولیانت اچ پی و BladeSystemها متحول و گسترش داده چرا که سادگی را با کمهزینه بودن ترکیب میکند، بدون این که کارایی و انعطاف پذیری را قربانی این پیشرفت کند.
DAS استوریج HPE D6020، انکلوژری برای ذخیره سازی اکسترنال است که Density بالا و کمهزینه بودن از ویژگیهای آن است و برای حجمهای کاری Data-Intensive و اپلیکیشنهایی که به ظرفیت ذخیره سازی بسیار زیاد نیاز دارند، با $/GB کم، طراحی شده است.
انکلوژر HPE D6020 نه تنها به عنوان Direct Attach Enclosure مستقل قابل استفاده است، بلکه میتوان در توسعه اپلیکیشنهای ذخیره سازی مانند Microsoft Storage Space، Luster، Cloud Backup، Data Protection و محیطهای بیگ دیتا (سازمان یافته یا نیافته) از آن استفاده کرد.
با استفاده از کنترلرهای Smart Array P441/P841 و کابل standard 2M SAS میتوان انکلوژر HPE D6020 را به صورت مستقیم به سرورهای پرولیانت نسل ۹ وصل کرد. (برای محیطهای Single Domain و Dual Domain و بدون Zoning)
اتصال مستقیم D6020 به سرورهای پرولیانت نسل ۱۰ با استفاده از کنترلرهای نسل ۱۰ انجام میشود: کنترلرهای E208e-p SR Gen10 و P408e-p SR Gen10.
DAS استوریج HPE D6020 در سرورهای BladeSystem، به عنوان بخشی از پیادهسازی ۶Gb/s میتواند به سادگی در داخل رک قرار گیرد که Density بالا و هزینه کمی دارد و با استفاده از نرمافزار مدیریتی به سادگی پیکربندی استوریج را حتی زمانی که روشن است، انجام میشود.
سه عدد انکلوژر میتواند با هم به صورت خطی (Daisy-Chained) تجمیع شود تا حداکثر ۲۱۰ درایو را فراهم کنند. حداکثر ۶ عدد دستگاه ذخیره سازی D6020 را میتوان بر روی یک تک انکلوژر BladeSystem پشتیبانی کرد. اتصال ۱۲Gb/s، با استفاده از کنترلر HPE Smart Array P741m و سوییچهای ۶ Gb/s SAS BL، کارایی بالاتر، پیکربندی و پیادهسازی آسانتر، و ویژگیهای قابل پشتیبانی بیشتری را فراهم میکند.
HPE Apollo A4520 هم از ۶ عدد انکلوژر D6020 به ازای هر A4520) 3 تا به ازای هر Node) پشتیبانی میکند.
HPE D6020،استوریجی ۵ یونیته است. این DAS Storage، دو کشو دارد که در هر کشو ۳۵ عدد LFF به صورت هات پلاگ از نوع SAS، SAS MDL و SSDهای دو پورتی قابل استفاده است. پس در کل از ۷۰ عدد LFF پشتیبانی میشود.
DAS استوریج HPE D3000 Disk Enclosure
HPE D3000 ترکیب ایدهآلی از هزینه کم و ظرفیت بالاست که در حجمهای کاری با حداقل I/O، مانند بکاپ دیسک به دیسک، آرشیو و Reference Data مناسب است.
انکلوژرهای ۱۲Gb SAS یعنی D3600 با ۱۲ عدد LFF و D3700 با ۲۵ عدد SFF، راهکارهای ماژولاری را ارایه میدهند که به سادگی میتوانید ظرفیت محیطهای سرورهای پرولیانت نسل ۸ و نسل ۹ را با استوریج اکسترنال، افزایش دهید آن هم بدون اینکه لازم باشد به طور کامل به سمت SAN یا NAS بروید.
برای آشنایی بیشتر با این سری از دیسک انکلوژرهای اچ پی، روی لینک “دیسک اینکلوژر اچ پی D3700” و “دیسک اینکلوژر اچ پی D3600” بزنید.
در فایل صوتی که در ادامه آمده، DAS استوریج HPE D3000 Disk Enclosure را بررسی کردهایم که در سه نسخه با کیفیتهای متفاوت ارایه شده است. در ادامه بشنوید:
پخش مستقیم:
کیفیت بالا:
دانلود پادکست
کیفیت متوسط:
دانلود پادکست
کیفیت پایین:
دانلود پادکست
DAS استوریج HPE D2000 Disk Enclosure
انکلوژرهای ۶Gb SAS یعنی D2600 با ۱۲ عدد LFF و D2700 با ۲۵ عدد SFF، راهکارهای ماژولاری را ارایه میدهند که به سادگی میتوانید ظرفیت محیطهای سرورهای پرولیانت را با استوریج اکسترنال، افزایش دهید آن هم بدون اینکه لازم باشد به طور کامل به سمت SAN یا NAS بروید.
HPE D2700 اتصال به HPE MSA 2040 و HPE MSA P2000 را پشتیبانی میکند.
D2700 از SSDهای SAS SLC و SAS MLC پشتیبانی میکند.
حداکثر ظرفیت استوریج در هر انکلوژر HPE D2600
- ۲ ترابایت: با وجود SASهای ۶۰۰ گیگابایتی و قابل ارتقا به ۵۷.۶ ترابایت
- ۷۲ ترابایت: با وجود SAS MDLهای ۴ ترابایتی یا SATA MDLهای ۴ ترابایتی و قابل ارتقا به ۵۷۶ ترابایت
بر روی دستگاه D2600 تعداد ۱۲ هارد با سایز ۳.۵ اینچ (LFF) قابل نصب است و میتوانید از طریق یک پورت کنترلر تا ۴ عدد انکلوژر D2600 هم به صورت آبشاری به این دستگاه اضافه کنید و نهایتا با ۸ انکلوژر یا ۹۶ درایو، فضای ذخیره سازی بیشتری را در شبکه خود ایجاد کنید.
حداکثر ظرفیت استوریج در هر انکلوژر HPE D2700
- ۳۰ ترابایت: با وجود SASهای ۱.۲ ترابایتی و قابل ارتقا به ۲۴۰ ترابایت
- ۲۵ ترابایت: با وجود SAS MDLهای ۱ ترابایتی یا SATA MDLهای ۱ ترابایتی و قابل ارتقا به ۲۰۰ ترابایت
بر روی دستگاه D2700 امکان نصب ۲۵ هارد با سایز ۲.۵ اینچ (SFF) را خواهید داشت و از دو روش زیر میتوان ظرفیت ذخیره سازی را افزایش داد:
- میتوانید با کنترلرهای P411 و P812 از طریق یک پورت کنترلر تا ۲ عدد انکلوژر D2700 هم به صورت آبشاری به این دستگاه اضافه کنید و نهایتا با ۴ انکلوژر یا ۱۰۰ درایو، فضای ذخیره سازی بیشتر را در شبکه خود ایجاد کنید.
- میتوانید با کنترلرهای P421، P431، P441، P822 و P841 از طریق یک پورت کنترلر تا ۴ عدد انکلوژر D2700 هم به صورت آبشاری به این دستگاه اضافه کنید و نهایتا با ۸ انکلوژر یا ۲۰۰ درایو، فضای ذخیره سازی بیشتری را در شبکه خود ایجاد کنید.
برای آشنایی بیشتر با این سری از دیسک انکلوژرهای اچ پی، روی لینک “دیسک اینکلوژر اچ پی D2700” بزنید.
حداکثر ظرفیت استوریج در ترکیب انکلوژر HPE D2600 و HPE D2700
اگر بخواهیم برای ارتقای ظرفیت سیستم از ترکیب D2600 و D2700، استفاده کنیم، باید کنترلرهای P421، P431، P441، P822 و P841 را استفاده کنیم در نتیجه میتوانیم ۴ عدد D2600 را با ۴ عدد D2700 ترکیب کرده و در مجموع ۱۴۸ درایو داشته باشیم. در هر انکلوژر امکان ترکیب درایوهای SAS و SATA وجود دارد.