بلاگ

آموزش ip دادن به روتر و سوئیچ سیسکو


در این مجال، چگونگی بررسی و تخصیص آدرس آی پی به روترها و سوییچ‌های سیسکو را آموزش می‌دهیم و قصد داریم نحوه بررسی و پیکربندی رابط‌های سریال و fast Ethernet روترها و سوئیچ سیسکو را بررسی کنیم. یکی از موضوعات مهمی که آزمون CCNA روی آن تاکید خاصی دارد اشراف کامل اطلاعاتی در  کانفیگ درست روترها و سوییچ‌های سیسکو است. با توسعه شبکه آداکهمراه باشید.

بررسی رابط‌ روترها و سوییچ‌ها در عیب‌یابی شبکه نقش مهمی‌ دارد، زیرا منشا بخش مهمی از مشکلات شبکه، اشتباه در کانفیگ آدرس‌های IP تخصیص داده شده به روترها و سوییچ‌ها است. سازمان‌ها از مهندسان شبکه انتظار دارند با نظارت دقیق روی رابط‌ روترها و سوییچ‌ها شبکه‌ای پایدار در اختیار آن‌ها قرار دهند. برای آشنایی با تنظیمات سوییچ سیسکو مقاله “کانفیگ اولیه سوئیچ سیسکو” را مطالعه نمایید.

چگونگی مشاهده تمامی رابط‌ها

برای مشاهده تمامی رابط‌های مربوط به یک روتر سیسکو از دستور زیر استفاده می‌کنیم:

UPAAE > enable
UPAAE # show ip interface brief

خروجی این دستور به صورت زیر است:

آموزش تنظیم IP روتر و سوئیچ سیسکو
مشاهده تمامی رابط‌های مربوط به یک روتر سیسکو

برای اجرای این دستور باید در حالت Enable قرار داشته باشیم.

خدمات تعمیر انواع سوئیچ و محصولات سیسکو در فالنیک
با استفاده از تخصص کارشناسان تعمیر محصولات سیسکو در توسعه شبکه آداکبا صرف هزینه مناسب، دستگاه‌های خراب و از کار افتاده را به شبکه خود برگردانید و از خدمات باکیفیت و درجه یک و کم هزینه سیسکو استفاده کنید.

خدمات و تعمیر cisco در توسعه شبکه آداک

تخصیص آدرس آی پی به رابط Fast Ethernet روتر سیسکو

در شکل قبل مشاهده می‌کنید که هیچ یک از رابط‌ها پیکربندی نشده‌اند. تخصیص آدرس آی پی به پورت fast Ethernet در حالت کانفیگ سراسری انجام می‌شود. در حالت فوق باید از ترکیب نحوی interface fa 0/0 استفاده کنید.

دستور فوق از سه بخش به شرح زیر تشکیل شده است:

  • اول interface که برای پورت‌های سریال و اترنت یکسان است.
  • Fa که برای تعیین نوع رابط است و مشخص می‌کند قصد تخصیص پیکربندی رابط سریال یا رابط اترنت را دارید (در این‌جا هدف پیکربندی آدرس IP برای رابط اترنت است. به همین دلیل از کلیدواژه fa به معنای fast Ethernet استفاده کردیم).
  • بخش سوم شماره پورت/رابط را مشخص می‌کند که در مثال فوق شماره پورت اترنت ۰/۰ پیکربندی شده است.

اگر شماره رابط / پورت روتر را نمی‌دانید، کافی است فرمان show ip interface brief را اجرا کنید و شماره رابط‌های خاصی که قصد کار روی آن‌ها دارید را مشخص کنید. ترکیب نحوی fa 0/0 اجازه پیکربندی رابط را می‌دهد، جایی که می‌توانید آدرس IP را به رابط اختصاص دهید. برای روشن‌تر شدن موضوع به شکل و ترکیب نحوی زیر دقت کنید.

UPAAE > enable
UPAAE # configure terminal
UPAAE (config) # interface fa 0/0
UPAAE (config-if) # ip address 10.1.1.2 255.0.0.0
UPAAE (config-if) # exit
UPAAE (config) #
آموزش تنظیم IP روتر و سوئیچ سیسکو
پیکربندی و تخصیص IP ادرس به اینترفیس روتر سیسکو

برای استفاده از تعمیرات و خدمات تجهیزات سیسکو روی لینک بزنید.

چگونگی تخصیص آدرس IP به رابط سریال روتر سیسکو

رابط‌های سریال روتر سیسکو معمولاً برای اتصال دو روتر به شکل محلی یا اتصال به WAN استفاده می‌شوند. در ارتباط با تخصیص آدرس IP به رابط‌های سریال نکته مهمی وجود دارد که باید به آن دقت کنید. در هنگام اتصال دو روتر، یکی باید به عنوان DTE و دیگری باید به عنوان DCE عمل کند. در این حالت یکی از روترها با فرمان clock rate سیسکو پیکربندی شده و به نام دستگاه ارتباط دهنده داده (DCE) شناخته می‌شود. (برای آشنایی بیشتر با مفهوم clock rate به توضیح اضافی انتهای مطلب مراجعه کنید.)

ترکیب نحوی دستور پیکربندی رابط سریال مشابه با پیکربندی رابط اترنت است، با این تفاوت که متغیرهای موجود در این فرمان متفاوت هستند، همچنین ساختار فرمان به شکل interface serial 0/0 است. برای اطلاع در مورد شماره‌های پورت سریال روتر سیسکو ابتدا دستور show ip interface brief را در وضعیت enable mode اجرا کنید. مراحل تخصیص آدرس آی پی به یک رابط سریال در شکل زیر نشان داده شده است.

آموزش تنظیم IP روتر و سوئیچ سیسکو
دستور پیکربندی رابط سریال مشابه با پیکربندی رابط اترنت است.

ترکیب نحوی این کار به شرح زیر است:

UPAAE > enable
UPAAE # configure terminal
UPAAE (config) # interface serial 0/0/0
UPAAE (config-if) # ip address 151.136.116.22 255.255.0.0
UPAAE (config-if) # exit
UPAAE (config) #

نکته: دقت کنید پس از پیکربندی موفقیت‌آمیز رابط روتر سیسکو، باید آن رابط را فعال کنید تا قابل استفاده باشد. همان‌گونه که در شکل زیر مشاهده می‌کنید، تمام رابط‌های روترهای سیسکو به شکل پیش‌فرض مدیریتی غیر فعال هستند. متاسفانه برخی از سرپرستان تازه وارد دنیای شبکه و به ویژه دانش‌پژوهان علاقه‌مند به شرکت در آزمون CCNA به این نکته توجه نمی‌کنند.

آموزش تنظیم IP روتر و سوئیچ سیسکو
فعال کردن اینترفیس روتر سیسکو پس از پیکربندی آن

ip دادن به سوئیچ سیسکو

به‌طور پیش‌فرض، سوییچ‌های سیسکو فریم‌های اترنت را بدون هیچ‌گونه پیکربندی ارسال می‌کنند. این حرف بدان معنا است که می‌توانید یک سوئیچ سیسکو را خریداری کنید، کابل‌های ارتباطی متصل به دستگاه‌ها را به سوییچ متصل کنید، آن را روشن کنید و مشاهده کنید که سوئیچ بدون مشکل کار می‌کند. با این حال، برای انجام یکسری وظایف مدیریتی یا به‌کارگیری پروتکل‌هایی شبیه بهSNMP سوئیچ باید یک آدرس آی پی داشته باشد.

آدرس آی پی تحت یک رابط منطقی که دامنه مدیریتی یا VLAN شناخته می‌شود تنظیم می‌شود. به‌طور پیش‌فرض، VLAN 1 شبیه به کارت شبکه سوییچ و برای اتصال به شبکه محلی با هدف ارسال بسته‌ها عمل می‌کند. به‌طور مثال، فرض کنید در نظر داریم یک آدرس آی پی تحت عنوان VLAN 1 را برای سوییچی پیکربندی کنیم، برای انجام این‌کار بر مبنای الگوریتم زیر رفتار می‌کنیم:

  1. با استفاده از فرمان پیکربندی سراسری interface vlan 1 به وضعیت پیکربندی VLAN1 وارد می‌شویم‌.
  2. با استفاده از زیرفرمان رابط ip address IP_ADDRESS SUBNET_MASK یک آدرس آی پی تخصیص می‌دهیم.
  3. رابط VLAN1 را با استفاده از زیر فرمان رابط no shutdown فعال می‌کنیم.
  4. (اختیاری) از فرمان پیکربندی سراسری ip default-gateway IP_ADDRESS برای پیکربندی گیت‌وی پیش‌فرض استفاده می‌کنیم.
  5. (اختیاری) از فرمان پیکربندی سراسری ip name-server IP_ADDRESS برای پیکربندی سرور سامانه نام دامنه (DNS) استفاده می‌کنیم.

برای روشن شدن بهتر این موضوع به شبکه ساده نشان داده شده در شکل زیر دقت کنید.

آموزش تنظیم IP روتر و سوئیچ سیسکو
چگونگی ip دادن به سوئیچ سیسکو

در مثال فوق، ما یک شبکه ساده داریم که متشکل از یک میزبان و یک سوئیچ است. ما می‌توانیم به سوییچ یک آدرس آی پی تخصیص دهیم تا ارتباط میان دو دستگاه انجام شود. فرآیند فوق به شرح زیر است:

sw1 (config) # int vlan 1
sw1 (config-if) # ip address 10.1.1.2 255.0.0.0
sw1 (config-if) # no shut down
sw1 (config) #
%LINK-5-CHANGED: Interface Vlan1, changed state to up
%LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on interface Vlan1, changed state to up

‌برای اطمینان از این موضوع که فرآیند تخصیص آدرس آی پی به سوئیچ به درستی انجام شده، می‌توانیم از فرمان show int vlan 1 به شرح زیر استفاده کنیم:

sw1 #show int vlan1
Vlan1 is up, line protocol is up
Hardware is CPU Interface, address is 0030.a3e8.6b3c (bia 0030.a3e8.6b3c)
Internet address is 10.0.0.2/8....

همچنین برای اطلاع از این موضوع که میزبان بدون مشکل قادر به برقراری ارتباط با سوییچ بر مبنای آدرس آی‌پی تخصیص داده شده است، از میزبان A یک پینگ به شرح زیر انجام می‌دهیم:

C:>ping 10.0.0.2 
Pinging 10.0.0.2 with 32 bytes of data: 
Reply from 10.0.0.2: bytes=32 time<1ms TTL=255
Reply from 10.0.0.2: bytes=32 time<1ms TTL=255...
پیشنهاد مطالعه

چگونه Clock Rate رابط سریال روترهای سیسکو را تنظیم کنیم؟

زمانی که قصد برقراری یک ارتباط back-to-back WAN را دارید، ابتدا باید نرخ ساعت رابط سریال روتر را تنظیم کنید. زمانی که دو روتر به یکدیگر متصل هستند، باید clock rate را برای برقراری ارتباط تنظیم کنیم. Clocking یا در اصطلاح تخصصی clock rate به معنای یکپارچه‌سازی ساختار ارسال و دریافت سیگنال‌ها میان دو دستگاه است، به بیان دیگر اگر دو روتر یا دستگاهی از دو نرخ ساعت متفاوت استفاده کنند، قادر به برقراری ارتباط نیستند. تنظیم clock rate برای برقراری ارتباطات همزمان مهم است، زیرا در هر پالس ساعت داده‌ها ارسال می‌شوند. به همین دلیل در زمان کار با رابط‌های سریال روترهای سیسکو باید در مورد clock rate اطلاعات کافی داشته باشید.

البته دقت کنید در دنیای واقعی بیشتر ارائه‌دهندگان خدمات شبکه سیگنال ساعت را ارائه می‌کنند و نیازی به تعیین نرخ ساعت روترها از سوی کاربران نهایی نیست، اما در مواردی شبیه به آزمون CCNA و به ویژه زمانی که قرار است از نرم افزار شبیه ساز packet tracer استفاده کنید، باید در این مورد اطلاع کافی داشته باشید. قبل از آن‌که به سراغ دستورات تعیین نرخ ساعت، برویم ابتدا باید تفاوت دو واژه DTE و DCE را بدانید. هر زمان دو روتر به هم متصل می‌شوند یکی به عنوان DTE و دیگری به عنوان DCE کار می‌کنند، این وظیفه مهندس شبکه است که مشخص کند کدامیک از روترها باید به عنوان DCE و دیگری به عنوان DTE کار کند.

تجهیزات DTE

تجهیزات پایان دهنده داده‌ها (DTE) سرنام Data Terminating Equipment معمولاً به مشتری تعلق دارند و در محل مشتری مستقر می‌شوند. تجهیزات DTE مسئولیت تبدیل اطلاعات به سیگنال‌هایی که قرار است انتقال پیدا کنند را دارند، همچنین سیگنال‌ها را هنگام دریافت به اطلاعات قابل فهم کاربری تبدیل می‌کنند. از جمله دستگاه‌های DTE می‌توان به کامپیوتر‌، روترها و بریج‌ها اشاره کرد.

تجهیزات DCE

تجهیزات پایانی مدار داده‌ها یا پایان‌دهنده داده‌ها (DCE) سرنام Data Circuit Terminating Equipment تجهیزات یا دستگاه‌هایی هستند که فرآیند تبدیل و رمزگذاری سیگنال را انجام می‌دهند و میان خط ارتباطی/رسانه ارتباطی و DTE قرار می‌گیرند. تجهیزات DCE ممکن است بخش جدایی‌ناپذیری از DTE باشند. تجهیزات یا دستگاه‌هایی که باعث تنظیم ساعت در سایر دستگاه ها می‌شوند به عنوان دستگاه‌های DCE شناخته می‌شوند.

اکنون که تفاوت بین تجهیزات DTE و DCE را می‌دانید، به شکل روشن‌تری می‌توانید از دستورات مربوطه برای تعیین نرخ ساعت در روترها استفاده کنید:

فرمان تنظیم Clock Rate

فرمان clock rate نرخ انتقال بیت‌ها در هر ثانیه روی روتری که کابلDCE  به آن متصل شده را تنظیم می‌کند‌. دقت کنید IOS فرمان فوق را قبول می‌کند، اما اگر کابل DTE متصل شده باشد، IOS این فرمان را رد می‌کند.

نکته: در Cisco packet tracer امکان اتصال دو روتر توسط کابل سریال فراهم است و شما می‌توانید روی هر روتری مطابق با تنظیماتی که مدنظر دارید نرخ ساعت را مشخص کنید. در این حالت یکی از روترها به عنوان DCE و دیگری به عنوان DTE شناخته می‌شود. اگر دانشجویی هستید که قصد شرکت در آزمون CCNA را دارد، این نکته را مدنظر قرار دهید.

UPAAERouter1#show ip interface brief  // check how may interfaces you have, note serial interface numbers
Interface IP-Address OK? Method Status Protocol
FastEthernet0/0           unassigned YES unset administratively down down
FastEthernet0/1           unassigned YES unset administratively down down
Serial0/0/0                   unassigned YES unset administratively down down
Serial0/0/1                  unassigned YES unset administratively down down
Vlan1                          unassigned YES unset administratively down down

اکنون قصد داریم clock rate رابط سریال ۰/۰/۰ مربوط به روتر UpaaeRouter1 را تنظیم کنیم. در ادامه نرخ ساعت فعلی و پشتیبانی شده توسط رابط سریال ۰/۰/۰ را بررسی می‌کنیم.

UPAAERouter1(config)# interface serial 0/0/0
UPAAERouter1(config-if)#clock rate ? // choose a clock rate from the list below
Speed (bits per second)
۱۲۰۰
۲۴۰۰
۴۸۰۰
۹۶۰۰
۱۹۲۰۰
۳۸۴۰۰
۵۶۰۰۰
۶۴۰۰۰
۷۲۰۰۰
۱۲۵۰۰۰
۱۲۸۰۰۰
۱۴۸۰۰۰
۲۵۰۰۰۰
۵۰۰۰۰۰
۸۰۰۰۰۰
۱۰۰۰۰۰۰
۱۳۰۰۰۰۰
۲۰۰۰۰۰۰
۴۰۰۰۰۰۰
<300-4000000> Choose clockrate from list above

فهرست کامل دستوراتی که برای تنظیم clock rate یک رابط سریال استفاده می‌شود به شرح زیر است:

UPAAERouter1> enable
UPAAERouter1# configure terminal
UPAAERouter1(config)#
UPAAERouter1(config)# interface serial 0/0/0
UPAAERouter1(config-if)# clock rate 64000
UPAAERouter1(config-if)# end

برای آن‌که مطمئن شویم clock rate به درستی روی رابط ۰/۰/۰ سریال تنظیم شده از فرمان زیر استفاده می‌کنیم (فرمان زیر برای بررسی نرخ ساعت تخصیص داده شده استفاده می‌شود):

Show controllers serial interface number

پس از تنظیم نرخ ساعت روی رابط ۰/۰/۰ سریال، زمانی‌که فرمان show controllers serail0/0/0 را وارد کنید خروجی زیر را مشاهده می‌کنید.

UPAAERouter1#show controllers serial0/0/0
Interface Serial0/0/0
Hardware is PowerQUICC MPC860
No serial cable attached
//In case you did not have attached serial cable.
//Show controllers serial0/0/0 result when serial cable is connected
UPAAERouter1#show controllers serial0/0/0
Interface Serial0/0/0
Hardware is PowerQUICC MPC860
DCE V.35, clock rate 64000
مشاوره و طراحی شبکه در توسعه شبکه آداک(ایران اچ پی)
توسعه شبکه آداکبا تکیه بر دانش، تخصص و تجربه متخصصین خود، نیازهای مشتریان خصوصی و دولتی خود را بررسی و تحلیل می‌کند و خدمات خود را در زمینه مشاوره، طراحی، پیاده‌سازی، نظارت و پشتیبانی شبکه‌های کامپیوتری ارایه می‌دهد.

دریافت مشاوره طراحی شبکه

نویسنده : تحریریه فالنیک



منبع

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *