یادداشت ویراستار: اصل این مطلب در فروردین ۹۸ نوشته شده بود و در دی ۹۹ دوباره بررسی و بهروز شده است.
در این محتوا بررسی میکنیم ایمیل چیست، چگونه کار میکند و در فرآیند ارسال و دریافت ایمیل چه کارهایی انجام میشود. در نهایت تنظیمات میل سرور را آموزش میدهیم. با توسعه شبکه آداکهمراه باشید.
- ایمیل چیست و چگونه کار می کند؟
- Outcoming mail server چیست؟
- Incoming mail server چیست؟
- Mail service چیست؟
- ایمیل چگونه کار می کند؟
- امنیت ایمیل
- تنظیم میل سرور
ایمیل چیست و چگونه کار می کند؟
ایمیل سرور – Mail Server سیستم یا برنامهای است که مسئول مدیریت پیامها روی شبکه است یعنی ایمیلها را ارسال و دریافت میکند. وقتی ایمیلی میفرستید از یک سری ایمیل سرورها عبور میکند تا به مقصد برسد. این فرآیند آنقدر سریع است که به نظر ساده میرسد اما در پس زمینه پیچیدگی خاص خود را دارد.
نکته مهمی که وجود دارد این است که معنی email server بسته به متن و محتوا، متفاوت است:
- گاهی یعنی کامپیوتری که شامل سرویسها و برنامهها است. (سرور فیزیکی)
- گاهی یعنی برنامهها و سرویسهای موجود در ایمیل سرور.
انواع میل سرور در پروسه ارسال و دریافت ایمیل، نقش دارند. انواع میل سرورها عبارتند از:
- Outcoming mail server
- Incoming mail server
Outcoming mail server چیست؟
Outcoming mail server را به عنوان SMTP میشناسیم. SMTP مخفف Simple Mail Transfer Protocol است و استاندارد انتقال ایمیل از کلاینتها به میل سرور از طریق اینترنت است. SMTP پروتکل قدیمی است که از سالهای ۱۹۸۰ تاکنون برای انتقال پیامها بین کامپیوترها استفاده میشود.
گفتیم وقتی پیامی ارسال میکنیم از چندین سرور عبور میکند تا به مقصد برسد. وقتی دکمه “Send” را میزنید، اولین توقف پیام در SMTP e-mail server است. این سرور، مستقیم با کامپیوتر شما که از پروتکل SMTP استفاده میکند در ارتباط است. SMTP هنگام دریافت پیام از کلاینت به سرور و از سرور به سرور استفاده میشود.
SMTP برای ارتباط با دنیای بیرون معمولا از پورت TCP Port 25 استفاده میکند یعنی کامپیوتر کلاینت برای اتصال به سرور SMTP باید روی پورت شماره ۲۵ با سرور اتصال برقرار کند و از پروتکل TCP برای ارتباطاتش استفاده کند. البته ممکن است ایمیل سرور از پورتهای دیگری مثل ۲۵۲۵ برای این کار استفاده کند. برای آشنایی با پروتکل TCP مطلب “TCP IP چیست؟” را مطالعه نمایید.
شماره پورت SMTP به صورت پیش فرض ۲۵ و به همراه SSL/TLS پورت ۴۶۵ است.
پورت ۵۸۷ تقریبا توسط همه outgoing SMTP server ها پشتیبانی میشود و برای اتصالهای رمزگذاری نشده یا TLS مناسبند.
Incoming mail server چیست؟
Incoming mail server را به عنوان POP3 و IMAP میشناسیم. Pop3 چیست؟ Pop3 مخفف Post Office Protocol است و هنگام دریافت ایمیل از سرور به کار میرود. IMAP مخفف Internet Message Access Protocol است.
تفاوت POP3 و IMAP در این است که IMAP پیامها را روی سرور ذخیره میکند اما POP3 معمولا پیامها را روی دستگاه (کامپیوتر یا موبایل شما) ذخیره میکند. به طور کلی IMAP پیچیدهتر و انعطافپذیرتر از POP3 است.
پورت pop3 به صورت پیش فرض ۱۱۰ و به همراه SSL/TLS پورت ۹۹۵ است.
پورت IMAP به صورت پیش فرض ۱۴۳ و به همراه SSL/TLS پورت ۹۹۳ است.
Mail service چیست؟
قبل از اینکه به چگونگی کارکرد ایمیل بپردازیم، تعریفی از میل سرویس ارایه میدهیم: ایمیل سرویس، شرکتی است که سرویس ایمیل و خدمات مربوط به پست الکترونیکی را ارایه میدهد،این سرویسها دارای ویژگیهای مشترکی هستند مثلا ارسال و دریافت ایمیل بدون خطا، پشتیبانی از وب میل (ایمیل در مرورگر) و استفاده از ایمیل در نرم افزارهای ایمیل کلاینت مثل Outlook.
میل سرویس ها ویژگیهای کاربر پسندی برای مدیریت لیست ایمیل، طراحی ایمیل و مانیتورینگ دارند. به وسیله آنها میتوان ایمیل مارکتینگ و bulk mailing پیاده سازی کرد. البته میل سرویسهای استاندارد یاهو و جیمیل از bulk mailing پشتیبانی نمیکنند. برای اینکه بتوانید چندین ایمیل ارسال کنید، باید از تنظیمات حرفهای سرور SMTP – professional SMTP server استفاده کنید.
ایمیل چگونه کار می کند؟
وقتی با برنامه ایمیل شروع به کار میکنید، ابتدا باید اطلاعات اکانت ایمیل را وارد کنید. مثلا نام سرور outgoing e-mail و نام سرور incoming e-mail را مشخص کنید. بدین ترتیب مشخص میکنید که برنامه شما با کدام SMTP سرور و کدام POP3 سرور روی اینترنت ارتباط برقرار کند. سرورها ممکن است هر جایی در دنیا باشند اما معمولا در کشور کامپیوتر کلاینت هستند. مراحل ارسال ایمیل به شرح زیر است:
۱- اتصال به سرور SMTP
وقتی ایمیلی ارسال میکنید، ایمیل سرویس شما مثل Gmail و Exchange و Office 365 و Zimbra،به سرور SMTP وصل میشود. این سرور به دامین شما وصل است و آدرس خاصی دارد مثلا smtp.gatefy.com یا smtp.example.com. در این مرحله سرویس ایمیل شما اطلاعات مهمی مثل آدرس ایمیل ،بدنه ایمیل و ایمیل آدرس گیرنده را به سرور SMTP میدهد.
۲- پردازش دامین ایمیل گیرنده
سرور SMTP آدرس ایمیل گیرنده را پردازش میکند. نام دامنه دقیقا بعد از کاراکتر @ در آدرس ایمیل قرار دارد. اگر ایمیل به فرد دیگری در شرکت خودتان ارسال شده، یعنی در دامین یکسانی است و مستقیما به سرور IMAP یا POP3 میرود.
اگر پیام به فردی در شرکت دیگری ارسال شده، سرور SMTP باید با ایمیل سرور آن شرکت ارتباط برقرار کند.
۳- بررسی IP آدرس گیرنده
در این مرحله سرور SMTP باید به DNS – Domain Name System وصل شود تا سرور گیرنده را پیدا کند. چگونه؟ DNS مانند سیستم ترجمه کار میکند و میتواند دامین گیرنده را به آدرس IP تبدیل کند. آدرس آی پی آدرس یکتایی است که سرور یا سیستم متصل به اینترنت را مشخص میکند. برای آشنایی با آدرس آی پی، مطلب “ip چیست؛ انواع آی پی و کاربردهای آن” را مطالعه نمایید. SMTP به آی پی نیاز دارد تا محل سرور گیرنده را پیدا کند و پیام را به سرور گیرنده بفرستد.
۴- دریافت ایمیل
کار آنقدرها هم ساده نیست. ممکن است ایمیل شما به چندین SMTP سرور نامرتبط برود تا به سرور SMTP گیرنده برسد. حالا با بررسی پیام، مستقیم به سرور IMAP یا POP3 میرود. ایمیل در صف قرار میگیرد تا پردازش شود و در نهایت در دسترس گیرنده قرار میگیرد و در inbox برنامه ایمیل کلاینت ظاهر میشود. حالا دیگر گیرنده میتواند ایمیل را بخواند.
اگر در سرور گیرنده مشکل فنی وجود داشته باشد، پیام شما در صفی به نام sendmail queue قرار میگیرد و متناوبا پیام را Resend میکند مثلا هر ۱۵ دقیقه یک بار. بعد از ۴ ساعت به شما میگوید مشکلی پیش آمده و ایمیل ارسال نشده و در نهایت پس از ۵ روز به شما ایمیل undelivered میدهد.
برای تعمیر سرور hp خود روی لینک بزنید.
امنیت ایمیل
ایمیلها یکی از اهداف مهم در حملات سایبری هستند و هکرها علاقه زیادی به هک کردن آن دارند. با این توضیح اگر صاحب کسبوکاری هستید و میخواهید آن را از تهدیدات حفظ کنید، باید از ایمیل خود محافظت کنید. برای تامین امنیت ایمیل مطلب “جلوگیری از هک ایمیل و بالا بردن امنیت آن” را حتما مطالعه نمایید.
تنظیم میل سرور
برای mail Client باید سرور SMTP را پیکربندی کنید که به سادگی قابل انجام است: نرم افزار ایمیل خود را باز کنید و پارامترهای SMTP را در پنجره تنظیمات اضافه کنید.
توجه داشته باشید که با استفاده از SMTP استاندارد که با ایمیل سرویس های رایگان مثل ایمیل و جیمیل و هات میل یکپارچه است، نمیتوانید از ارسال درست همه ایمیلهای خود به خصوص آنهایی که به تعداد زیادی گیرنده ارسال میشوند مطمین باشید. پس باید از یک سرویس حرفهای SMTP استفاده کنید.
برای خرید smtp server ده تا بهترین هایی که در بازار وجود دارند عبارتند از:
- SendinBlue
- SendPulse
- Pepipost
- Mailify
- Kingmailer
- Google’s Gmail SMTP
- TurboSMTP
- SendGrid
- Moosend
- Amazon Simple Email Service – Amazon SES
مطالعه دو محتوای “نحوه تنظیم ایمیل در اوت لوک ۲۰۱۹؛ outlook 2019” و “نحوه تنظیم ایمیل در اوت لوک ۲۰۱۶؛ outlook 2016” پیشنهاد میشود.
تنظیمات SMTP استاندارد در ۴ مرحله انجام میشود. برای راه اندازی میل سرور و تنظیم و پیکربندی میل سرور به ترتیب زیر عمل کنید:
۱- از منوی ابزار نرم افزار ایمیل خود گزینه Account Settings را انتخاب کنید.
۲- Outgoing server – SMTP را انتخاب کنید.
۳- با زدن دکمه Add پنجرهای باز میشود تا تنظیمات جدید SMTP را وارد کنید.
۴- ۶ فیلد موجود در پنجره تنظیمات را به ترتیب زیر پر کنید:
- فیلد Description: نامی برای مشخص کردن سرور. بهترین نام ،نام ایمیل سرویس است مثل ایمیل و جیمیل.
- فیلد Server Name: مشخص کننده سرور SMTP است. میتوانید آدرس URL مربوط به میل سرویس خود را وارد کنید مثلا Yahoo.com یا Gmail.com.
- فیلد پورت: همان طور که قبلا گفتیم، SMTP معمولا روی پورت ۲۵ کار میکند اما با ۵۸۷ هم کار میکند.
- فیلد Connection security: خود SMTP هیچ رمزگذاری ارایه نمیدهد پس اگر میخواهید اتصال امنتری داشته باشید، از افزونه STARTTLS یا SSL/TLS استفاده کنید تا پورت جداگانهای برای اتصال امن ایجاد شود.
- فیلد Authentication method: انواع روشهای احراز هویت وجود دارد مانند passwords و CRAM-MD5 و KERBEROS.
- فیلد User Name: آدرس ایمیل شما است.
{
“@context”: ”
“@type”: “FAQPage”,
“mainEntity”: [{
“@type”: “Question”,
“name”: “ایمیل چیست و چگونه کار می کند؟”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “ایمیل سرور – Mail Server سیستم یا برنامهای است که مسئول مدیریت پیامها روی شبکه است یعنی ایمیلها را ارسال و دریافت میکند. وقتی ایمیلی میفرستید از یک سری ایمیل سرورها عبور میکند تا به مقصد برسد. این فرآیند آنقدر سریع است که به نظر ساده میرسد اما در پس زمینه پیچیدگی خاص خود را دارد.”
}
},{
“@type”: “Question”,
“name”: “Outcoming mail server چیست؟”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “Outcoming mail server را به عنوان SMTP میشناسیم. SMTP مخفف Simple Mail Transfer Protocol است و استاندارد انتقال ایمیل از کلاینتها به میل سرور از طریق اینترنت است. SMTP پروتکل قدیمی است که از سالهای ۱۹۸۰ تاکنون برای انتقال پیامها بین کامپیوترها استفاده میشود.”
}
},{
“@type”: “Question”,
“name”: “Incoming mail server چیست؟”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “Incoming mail server را به عنوان POP3 و IMAP میشناسیم. Pop3 چیست؟ Pop3 مخفف Post Office Protocol است و هنگام دریافت ایمیل از سرور به کار میرود. IMAP مخفف Internet Message Access Protocol است.”
}
},{
“@type”: “Question”,
“name”: “Mail service چیست؟”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “قبل از اینکه به چگونگی کارکرد ایمیل بپردازیم، تعریفی از میل سرویس ارایه میدهیم: ایمیل سرویس، شرکتی است که سرویس ایمیل و خدمات مربوط به پست الکترونیکی را ارایه میدهد،این سرویسها دارای ویژگیهای مشترکی هستند مثلا ارسال و دریافت ایمیل بدون خطا، پشتیبانی از وب میل (ایمیل در مرورگر) و استفاده از ایمیل در نرم افزارهای ایمیل کلاینت مثل Outlook.”
}
},{
“@type”: “Question”,
“name”: “ایمیل چگونه کار می کند؟”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “وقتی با برنامه ایمیل شروع به کار میکنید، ابتدا باید اطلاعات اکانت ایمیل را وارد کنید. مثلا نام سرور outgoing e-mail و نام سرور incoming e-mail را مشخص کنید. بدین ترتیب مشخص میکنید که برنامه شما با کدام SMTP سرور و کدام POP3 سرور روی اینترنت ارتباط برقرار کند. سرورها ممکن است هر جایی در دنیا باشند اما معمولا در کشور کامپیوتر کلاینت هستند. مراحل ارسال ایمیل به شرح زیر است:”
}
},{
“@type”: “Question”,
“name”: “تنظیم میل سرور”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “برای mail Client باید سرور SMTP را پیکربندی کنید که به سادگی قابل انجام است: نرم افزار ایمیل خود را باز کنید و پارامترهای SMTP را در پنجره تنظیمات اضافه کنید.
توجه داشته باشید که با استفاده از SMTP استاندارد که با ایمیل سرویس های رایگان مثل ایمیل و جیمیل و هات میل یکپارچه است، نمیتوانید از ارسال درست همه ایمیلهای خود به خصوص آنهایی که به تعداد زیادی گیرنده ارسال میشوند مطمین باشید. پس باید از یک سرویس حرفهای SMTP استفاده کنید.”
}
},{
“@type”: “Question”,
“name”: “امنیت ایمیل”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “ایمیلها یکی از اهداف مهم در حملات سایبری هستند و هکرها علاقه زیادی به هک کردن آن دارند. با این توضیح اگر صاحب کسبوکاری هستید و میخواهید آن را از تهدیدات حفظ کنید، باید از ایمیل خود محافظت کنید.”
}
}]
}