روترهای شرکتهایی همچون سیسکو از برندهای معروف تجهیزات شبکهاند که هنگام فروش سرور مورد توجه قرار میگیرند و قادر به برقراری ارتباط بین شبکهها هستند اما محصولات شرکتی خاص بهنام میکروتیک قابلیتهای بیشتری ارایه میکند. محصولاتی که از اصطلاح روتر برد برای توصیف آنها استفاده میکنیم و در این مقاله به معرفی روتربرد های میکروتیک میپردازیم. بهطور کلی، کاری که روتر بردهای میکروتک انجام میدهند این است که بستههای اطلاعاتی را دریافت و آنها را در محیط به شکل اتصال بیسیم یا باسیم ارسال و پخش میکنند. در این محتوا خواهید خواند روتر برد و کاربرد روتر برد چیست، چه قابلیتها و انواعی دارد. با توسعه شبکه آداکهمراه باشید.
روتر برد چیست
شبکههای کامپیوتری سازمانی یا تجاری توسط سوئیچها به یکدیگر متصل میشوند و شبکه محلی را تشکیل میدهند. از آنجایی که شبکههای محلی نمیتوانند از طریق آیپیهای متفاوت بهطور مستقیم با یکدیگر ارتباط برقرار کنند به دستگاهی بهنام روتر برای برقراری ارتباط میان آنها نیاز است.
حالا ببینیم روتر برد میکروتیک چیست. روتربرد (Routerboard) که در منابع از اختصار RB استفاده میشود از سری محصولات میکروتیک است که از سیستم عامل RouterOS استفاده میکند. روتربرد یک مینی پیسی یکپارچه مجهز به پردازنده، حافظه RAM و ROM و Flash است و به عنوان روتر شبکه، ابزار ناظر بر پهنای باند، سرور پروکسی، سرور dhcp، سرور dns و سرور هات اسپات، ایفای نقش میکند.
روتر برد این ظرفیت را دارد که به عنوان سوییچ های مدیریتپذیر و همزمان روتر خانگی یا صنعتی و در برخی موارد رادیو وایرلس کار کند. به همین دلیل است که روتربرد مجهز به ماژولهای سختافزاری مثل پردازنده مرکزی، حافظه اصلی و ROM است تا مشکلی از بابت کمبود منابع به وجود نیاید.
یکی از مزایای روتر برد انعطافپذیری آن در پیادهسازی شبکهها و اعمال پیکربندی در شبکههای محلی است. یکی از مزایای شاخصی که سیستمعامل RouterOS میکروتک دارد این است که میتوان آنرا روی لپتاپها نصب کرد و آنها را به یک روتر با تمام ویژگیهای لازم تبدیل کرد. روتری که قابلیت مسیریابی، دیوار آتش، مدیریت پهنای باند، نقطه دسترسی بی سیم، لینک backhaul، گیتوی هات اسپات و موارد این چنین را داشته باشد.
وظیفه روتر برد
پس از معرفی روتر برد میکروتیک به بررسی وظیفه روتربرد میپردازیم. روتربوردهای میکروتک تجهیزات کوچکی هستند که میتوان برای ساخت شبکههای وایرلس و کابلی از آنها استفاده کرد. روتر میکروتیک به سرپرستان شبکه اجازه میدهد در کوتاهترین زمان ممکن تمامی خدمات شبکه را پیادهسازی کنید. سیستمعامل قدرتمند این روترها با ارایه طیف گستردهای از قابلیتها و سفارشیسازی روتر به ادمینها اجازه میدهد کاربردهایی فراتر از یک روتر عادی برای این محصول تعریف کنند. به همین دلیل روتر بردها، گزینه مناسبی برای استقرار یک شبکه وایرلس و کابلی و نظارت دقیقی بر کارمندان یک سازمان هستند.
کاربرد روتر برد میکروتیک در کنترل و مدیریت کارکنان یک مجموعه است. نصب و پیادهسازی این روترها به نسبت دیگر دستگاهها سادهتر است، اما به دلیل اینکه قابلیتهای کاربردی مختلفی را ارایه میکنند به عنوان ابزارهایی برای کنترل و مدیریت شبکه از آنها استفاده میشود.
کار روتر برد چیست؟ کار روتر برد میکروتک پیادهسازی شبکههای قدرتمند است. در حالت کلی وظیفه روتر برد میکروتیک را به صورت زیر میتوان بیان کرد:
۱. ارایه رابطه کاربری حرفهای و کاربرپسند: روتر برد میکروتیک فراتر از یک روتر ساده است، بیشتر شبیه به جعبه ابزاری است که طیف گستردهای از قابلیتهای کنترلی و مدیریتی شبکه را ارایه میکند. رابط کاربری خوشساخت این روترها به سرپرستان شبکه اجازه میدهد در کمترین زمان ممکن یک شبکه حرفهای طراحی کنیم.
۲. راه اندازی پهنای باند اشتراکی اینترنت یک سازمان (Internet Sharing) و کنترل ترافیک شبکه (Queue): اشتراکگذاری پهنای باند توسط روتر به شکل قابل قبولی به کارمندان یک سازمان اجازه میدهد بدون مشکل وظایف محوله را انجام دهند. به همین دلیل برخی کارشناسان شبکه پیشنهاد میکنند اگر قصد استفاده از اینترنت ثابت adsl یا vdsl را دارید از روتر میکروتیک استفاده کنید.
۳. اشتراکگذاری و متعادلسازی بار ترافیکی و پهنای باند (Load Balancing): با استفاده از روتر بردهای میکروتیک میتوانیم تا چهار پهنای باند را در شبکه بهاشتراک قرار دهیم. برای این مسئله راهحلهای مختلفی در دسترس وجود دارد. بهطور مثال، میتوانیم مشخص کنیم اگر یک پهنای باند قطع شد به شکل خودکار از پهنای باند دوم، اینترنت شبکه تامین شود.
۴. کنترل سطح دسترسی افراد به اینترنت از طریق فایروال: کاری که یک دیوار آتش انجام میدهد کنترل ترافیک ورودی و خروجی به / از شبکه است. میکروتیک با استفاده از برنامه فایروال خود قادر است در سطح لایه ۲ و ۳ شبکه عملیات فیلترکردن بستهها را انجام دهد. پس سرپرستان شبکه میتوانند بدون مشکل بر مبنای آدرس آیپی یا مکآدرس محدودیتهایی اعمال کنند و بهطور مثال اعلام دارند که یک آدرس آیپی مشخص به اینترنت دسترسی نداشته باشد، در حالی که آدرس آیپی دیگر به اینترنت دسترسی داشته باشد.
۵. ارتباط شعب سازمان با استفاده از مکانیزمهای ارتباطی وایرلس و شبکه مجازی خصوصی و MPLS: یکی از قابلیتهای منحصر به فردی که روتر بردهای میکروتک ارایه میکنند توانایی برقراری ارتباط شعب یک سازمان استفاده بر پایه شبکههای بی سیم است. البته این امر بدون دلیل نیست، زیرا تخصص اصلی شرکت میکروتیک در زمینه وایرلس است و در طول این سالها محصولات وایرلس قدرتمندی را روانه بازار کرده است. بهطور مثال، شرکتها میتوانند با استفاده از روتربردهای وایرلس میکروتیک اینترنت را از دفتر مرکزی به شعب دیگر انتقال داده و در هزینه اجاره پهنای باند برای شعب دیگر صرفهجویی کنند.
۶. دسترسی از راه دور به زیرساخت ارتباطی سازمان با استفاده از تکنیکهای NAT و شبکه مجازی خصوصی: این قابلیت روتر به شما اجازه میدهد خارج از محیط سازمان به منابع داخلی مثل سرورها، روترها و دستگاههای دیگر مثل دوربینهای تحت شبکه متصل شوید و آنها را کنترل کنید. بهعلاوه، به راحتی میتوانید از هر مکانی و به شیوه از راه دور، فایلها را منتقل کنید. روتر بردهای میکروتیک در مقایسه با رقبا به شیوه سادهتری اینکار را انجام میدهند.
۷. راهاندازی سرویسهای هات اسپات، پروکسی و Radius: یکی دیگر از قابلیتهای خوبی که روتر بردهای میکروتک ارایه میکنند تعیین محدودیت زمانی و حجمی است. بهطور مثال در رویکرد هات اسپات، افراد به شبکه وصل میشوند و در ادامه از آنها برای برقراری ارتباط با اینترنت نام کاربری و گذرواژه پرسیده میشود. این روش بهترین مدل استفاده از اینترت در هتلها، فرودگاهها، رستورانها و مجتمعها است.
۸. پلزنی با هدف اتصال چند شبکه به یکدیگر: یکی دیگر از قابلیتهای کاربردی است که تنها تعداد محدودی از دستگاههای شبکه آنرا ارایه میکنند. در این روش سرپرستان شبکه میتوانند شبکههای کابلی داخلی و شبکه وایرلس را به یکدیگر مرتبط کنند تا پهنای باند و سرعت افزایش پیدا کند. همچنین برای برقراری ارتباط شعب سازمان نیز استفاده میشود.
انواع روتر برد میکروتیک
بهطور کلی از نظر فیزیکی میتوان روتر بردهای میکروتیک را به دو گروه اصلی تقسیم کرد:
- روتر بردهای یکپارچه و اسمبل شدهای که شبیه به روترهای رایج به بازار عرضه شده و قابل استفاده هستند.
- روتر بردهایی که در اصل شبیه به کارتهای PCI-Express هستند و میتوانید رابطهای بیسیم را با در نظر گرفتن نیازهای کاری به آنها اضافه کنید و درون محفظه ایمنی قرار دهید.
هنگام خرید بهنام محصول و قابلیتهای فیزیکی که ارایه میکند دقت کنید تا محصول مناسبی بخرید. شماره مدل دستگاه، معرف قابلیتهای کاربردی روتر برد است. مثلا RB750 توصیفکننده روتر بردی است که عدد ۷ به سری دستگاه و عدد ۵ به تعداد پورتهای شبکه اشاره دارد. در اینجا عدد ۰ نشان میدهد که روتر برد میکروتیک فاقد هرگونه رابط بیسیم است یعنی ماژول بیسیم یا اسلاتهای mini PCI در آن تعبیه نشده است.
روترهای میکروتیک به چهار سری مختلف تقسیم میشوند:
۱. سری روترهای میکروتیک ۳DIGIT
از بهترین روترهای میکروتیک بازار هستند. از محصولات شاخص این گروه، روترهای rb951ui-2hnd استد که تمامی ویژگیهای موردنیاز سرپرستان شبکه را در خود جای داده است.
بهطور مثال، در روتر میکروتک مدل rb951ui-2hnd عدد ۹۵۱ اطلاعات زیر را ارایه میکند:
عدد ۹: سری ساخت محصول
عدد ۵: این روتر پنج پورت اترنت دارد.
عدد ۱: تعداد کارتهای شبکه وایرلس
۲. سری روترهای میکروتیک DIGIT4
گروه دوم روترهای میکروتیک ۴digit نام دارند. یک مثال خوب از روترهای این گروه rb2011ui است که طیف گستردهای پورتهای شبکه را در اختیار سرپرستان شبکه قرار میدهد.
این روتر به گونهای طراحی شده تا امکان استفاده از آن در فضای داخلی وجود داشته باشد. روترهای این گروه مثلrb2011 مجهز به سیستم عامل RouterOS هستند و قادر به مسیریابی دقیق بستههای اطلاعاتی هستند. مسیریابی پویا، هات اسپات، دیوار آتش، MPLS، کیفیت خدمات (QoS)، متعادلکننده بار و لینک، پیکربندی و نظارت در بلادرنگ از ویژگیهای شاخصی هستند که روترهای این گروه همراه با سیستم عامل RouterOS ارایه میکنند.
بهطور معمول، روترهای این گروه اکثر ویژگیها و رابطهای روترهای بیسیم را ارایه میکنند. بهطور مثال، در محصولی که به آن اشاره کردیم، پردازنده قدرتمند Atheros 600MHz 74K MIPS به همراه ۱۲۸ مگابایت حافظه اصلی، پنج پورت LAN گیگابیتی، پنج پورت LAN فست اترنت و SFP Cage (دقت کنید ماژول SFP نیست) در نظر گرفته شده است.
علاوه بر این از موارد زیر هم پشتیبانی میکند:
- باند رادیویی ۲.۴ گیگاهرتز روی فرکانسهای ۲۳۱۲ و ۲۷۳۲ مگاهرتز
- استاندارد ۸۰۲.۱۱n
- اکسسپوینت بیسیم
- پورت سریال RJ45
- پورت USB
- مجوز RouterOS L5
- طراحی مستطیلی شکل
- منبع تغذیه
- دو آنتن Omni با توان عملیاتی ۴ دیسیبل
- پنل LCD
نکته دیگری که باید درباره روترهای این گروه به آن دقت کنید پشتیبانی از فناوری PoE پسیو است که برای کمک به مصرفکنندگان با رنگ مشخصی از سایر پورتها متمایز شده است. با این قابلیت میتوانید انرژی موردنیاز دستگاه دیگری را از طریق اتصال کابل اترنت معمولی به روتر تامین کنید.
۳. روترهای میکروتیک سری Naming
سومین گروه از روتر میکروتیک Naming در اصل دستگاههای وایرلس هستند. از محصولات خوشنام این گروه روتر metal 5 است که پوشش فلزی و ضدآب دارد و از استاندارد ۸۰۲.۱۱n و سرعت ۳۰۰ مگابیت بر ثانیه پشتیبانی میکند.
بهطور کلی روتر بوردهای متال کاملا ضد آب، مناسب برای محیطهای سخت، با کیفیت و قدرت فوق العاده بالا هستند بهطوری که امکان استفاده از این دستگاههای بیسیم در فضای باز بدون مشکل وجود دارد. قاب فلزی کاملاً مهر و موم شده، طراحی صنعتی و تجهیز شدن به سیستمعامل RouterOS باعث شده تا این روترها گزینه مناسبی برای محیطهایی باشند که در معرض رطوبت هستند.
قدرت خروجی بالا در آنتندهی حتا در شرایط بد آبوهوایی که در برخی نمونهها به چند مایل میرسد، پشتیبانی از آنتن ۵ گیگاهرتزی با هدف تبدیل دستگاه به یک اکسسپوینت قدرتمند، ساخت لینکهای بی سیم نقطه به نقطه یا به عنوان یک CPE باعث شده روتر بودرهای فوق گزینه مناسبی برای کارخانجات باشند.
روترهای این گروه مجهز به کانکتور نری N داخلی و نقاط اتصال قطبی هستند، بنابراین میتوانید آن را مستقیماً به آنتن متصل کنید یا از یک کابل آنتن استاندارد استفاده کنید. نشانگرهای سیگنال LED نیز گزارش دقیقی در ارتباط با عملکرد روترهای این سری ارایه میکنند.
روترهای این گروه همراه با تجهیزات موردنیاز برای نصب، اینجکتور PoE و آداپتور برق ارایه میشوند. نکتهای که باید در مورد روتر بوردهای این گروه به آنها دقت کنید این است که در برخی کشورها فرکانسهای آنها مثل ۵۱۷۰-۵۲۵۰mhz و ۵۷۲۵-۵۸۳۵mhz قفل شده و امکان برداشتن این قفل وجود ندارد.
۴. روتر میکروتیک سری Cloud Core Router
چهارمین گروه از روتر بوردهای میکروتک روترهای Cloud Core Router هستند. این سری از روترها سرعت پردازشی بسیار زیادی دارند و بیشتر برای شرکتهایی که قصد پیادهسازی شبکههای بزرگی دارند مناسب هستند. یکی از مزایای مهم روترهای این گروه تنوع است، بهطوری که برای کسبوکارهای مختلف گزینههای مناسبی در نظر گرفته شده است. از روترهای معروف این گروه مدل ccr1009-8g-s-st است.
روتر ccr1009-8g-s-st که در گروه روترهای قدرتمند و پرسرعت میکروتک قرار میگیرد مجهز به پردازنده ۹ هستهای مدل TILERA است. این روتر دارای دو گیگابایت حافظه اصلی، ۸هشت پورت گیگابیت اترنت، یک پورت فیبر نوری (SFP) و یک پورت فیبر نوری با سرعت ۱۰G SFP است. همچنین مجهز به سیستم عاملRouterOS بوده و با لایسنس Level 6 در دسترس مصرفکنندگان قرار دارد. طراحی رکمونت گونه این روترها باعث شده تا گزینه مناسبی برای استقرار در رکهای شبکه باشند. در ادامه این روتر برد را بیشتر بررسی میکنیم.
بهترین روتر برد میکروتیک
میکروتک از برندهای بزرگی است که روتر بردهای خوبی را برای کاربردهای مختلف روانه بازار کرده است و هر یک از محصولات این شرکت کاربردهای مخصوص به خود را دارند. به همین دلیل به سختی میتوان از واژه بهترین برای توصیف محصولات این شرکت استفاده کرد. با اینحال، از روتر بردهای خوب این شرکت عبارتند از:
روتر برد ccr1009-8g-1s-1s plus
از روتر بردهای قدرتمند و پرچمدار میکروتیک است که ویژگیهای زیر را دارد:
- پردازنده ۹ هستهای TILERA با فرکانس کاری ۱.۲ گیگاهرتز
- ۲ گیگابایت حافظه اصلی
- پورت PoE
- نشانهگر درجه حرارت پردازنده مرکزی
- PCB
- ۸ پورت گیگابیت اترنت
- یک پورت فیبر نوری SFP
- یک پورت فیبر نوری با سرعت G10+
- یک درگاه یواسبی
- ۱۲۸ مگابایت حافظه فلش
- طراحی رکمونت
- سیستمعامل RouterOS با لایسنس Level 6
روتر برد rb3011uias-rm
از سری روترهای ۳۰۱۱ است که از معماری جدید آرم بهره میبرد که باعث افزایش عملکرد روتر شده است. ویژگیهای این روتر برد عبارتند از:
- مجهز به یک پردازنده ۲ هستهای آرم با فرکانس کاری ۱.۴ گیگاهرتز
- یک گیگابایت حافظه اصلی
- ۱۰ پورت گیگابیتی با پشتیبانی از قابلیت auto MDI/X
- یک پورت فیبر برای اتصال به ماژول فیبر با سرعت ۱.۲۵ G
- یک پورت سریال RJ45
- یک پورت USB 3.0 برای اتصال تجهیزات خارجی
ویژگیهای شاخص این روتر برد پشتیبانی از موارد زیر است:
- فناوری PoE
- مسیریابی
- دیوارآتش
- پروتکل DHCP
- ترجمه نشانی آدرس
- متعادلکننده بار
- سیستمعامل RouterOs
روتر اکسس پوینت hAP lite
از روترهای کوچک، اما قدرتمند میکروتیک و مناسب برای محیطهای خانگی و کسبوکارهای کوچک است. ویژگیهای فنی این روتر برد عبارتند از:
- پردازنده تک هستهای مدل QCA9533 مبتنی بر معماری SMIPS با فرکانس کاری ۶۵۰ مگاهرتز
- حافظه رم ۳۲ مگابایت
- ۴ پورت فست اترنت ۱۰/۱۰۰ مگابیت بر ثانیه
- دکمه WPS که امکان اتصال به روتر بدون نیاز به رمزهای پیچیده را فراهم میکند
- پشتیبانی از استاندارد وایفای ۸۰۲.۱۱ n/g/b و باند رادیویی ۲.۴ گیگاهرتز
روتر وایرلس rb951ui-2hnd
گزینه مناسب دیگری برای محیطهای اداری، شبکههای خانگی و محیطهای کسبوکاری نه چندان بزرگ است. این روتر از طریق پورت شماره ۵ از فناوری PoE برای تامین انرژی سایر دستگاهها پشتیبانی میکند. این روتر مجهز به یک آنتن داخلی از نوع Omni با توان عملیاتی ۲.۵ دیسیبل و ساختار دوباندی (Dual Band) است. میتوان از این روتر به عنوان یک اکسس پوینت نیز استفاده کرد. در این حالت این ابزار قادر به پوششدهی در بازه ۲۰۰ متری است.
روتر برد میکروتیک سری ۳۰۱۱ مدل rb3011uias-rm
از روتر بردهای مقرون به صرفه این شرکت است که قابلیتهای عملیاتی خوبی در اختیار سرپرستان شبکه قرار میدهد. ویژگیهای این روتر برد عبارتند از:
- پردازنده دو هستهای مدل IPQ-8064
- یک گیگابایت حافظه اصلی
- ۱۰ پورت گیگابیت اترنت
- یک پورت SFP
- یک پورت USB
- نشانهگرهای LED توصیفکننده وضعیت پورتهای دستگاه
- سیستمعامل RouterOS و لایسنس ۵
روتر میکروتیک ccr1072-1g-8s plus
از روترهای خوب، اما گرانقیمت میکروتیک است که سرعت پردازش بسیار زیادی دارد و برای کاربردهای سازمانی بزرگ در نظر گرفته است. این روتر دارای ویژگیهای زیر است:
- پردازنده ۷۲ هستهای مدل Tilera با فرکانس کاری ۱ گیگاهرتز
- یک پورت گیگابیت اترنت
- هشت پورت فیبر SFP
- صفحه نمایشگر لمسی
- پورت سریال
- دو درگاه یواسبی
- سه خروجی Micro Cards
- یک شکاف برای کارتهای میکرو اسدی
- دو منبع تغذیه
روتر ccr1072-1g-8s plus بیشتر برای سازمانهایی مناسب است که روزانه ترافیک سنگینی در شبکههای ارتباطی آنها مبادله میشود. وجود دو منبع تغذیه با هدف دستیابی به افزونگی مناسب اجازه میدهد هر زمان یکی از آنها با مشکل روبرو شد، دیگری به شکل خودکار به مدار وارد شود. سطح دسترسی این روتر L6 است و امکان نصب آن در رک شبکه با اشغال یک یونیت وجود دارد.
حالا ببینیم روتر برد میکروتیک چیست. روتربرد (Routerboard) که در منابع از اختصار RB استفاده میشود از سری محصولات میکروتیک است که از سیستم عامل RouterOS استفاده میکند. روتربرد یک مینی پیسی یکپارچه مجهز به پردازنده، حافظه RAM و ROM و Flash است و به عنوان روتر شبکه، ابزار ناظر بر پهنای باند، سرور پروکسی، سرور dhcp، سرور dns و سرور هات اسپات، ایفای نقش میکند.
روتر برد این ظرفیت را دارد که به عنوان سوییچ های مدیریتپذیر و همزمان روتر خانگی یا صنعتی و در برخی موارد رادیو وایرلس کار کند. به همین دلیل است که روتربرد مجهز به ماژولهای سختافزاری مثل پردازنده مرکزی، حافظه اصلی و ROM است تا مشکلی از بابت کمبود منابع به وجود نیاید.
یکی از مزایای روتر برد انعطافپذیری آن در پیادهسازی شبکهها و اعمال پیکربندی در شبکههای محلی است. یکی از مزایای شاخصی که سیستمعامل RouterOS میکروتک دارد این است که میتوان آنرا روی لپتاپها نصب کرد و آنها را به یک روتر با تمام ویژگیهای لازم تبدیل کرد. روتری که قابلیت مسیریابی، دیوار آتش، مدیریت پهنای باند، نقطه دسترسی بی سیم، لینک backhaul، گیتوی هات اسپات و موارد این چنین را داشته باشد.”
}
},{
“@type”: “Question”,
“name”: “وظیفه روتر برد”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “پس از معرفی روتر برد میکروتیک به بررسی وظیفه روتربرد میپردازیم. روتربوردهای میکروتک تجهیزات کوچکی هستند که میتوان برای ساخت شبکههای وایرلس و کابلی از آنها استفاده کرد. روتر میکروتیک به سرپرستان شبکه اجازه میدهد در کوتاهترین زمان ممکن تمامی خدمات شبکه را پیادهسازی کنید. سیستمعامل قدرتمند این روترها با ارایه طیف گستردهای از قابلیتها و سفارشیسازی روتر به ادمینها اجازه میدهد کاربردهایی فراتر از یک روتر عادی برای این محصول تعریف کنند. به همین دلیل روتر بردها، گزینه مناسبی برای استقرار یک شبکه وایرلس و کابلی و نظارت دقیقی بر کارمندان یک سازمان هستند.
کاربرد روتر برد میکروتیک در کنترل و مدیریت کارکنان یک مجموعه است. نصب و پیادهسازی این روترها به نسبت دیگر دستگاهها سادهتر است، اما به دلیل اینکه قابلیتهای کاربردی مختلفی را ارایه میکنند به عنوان ابزارهایی برای کنترل و مدیریت شبکه از آنها استفاده میشود.”
}
}]
}