بلاگ

مقایسه آموزش مجازی و حضوری ؛ کدام بهتر است؟


زمان مطالعه: 5 دقیقه

برای مقایسه آموزش مجازی و حضوری شما را به دوران کودکی می‌بریم. خاطرات مدرسه با نیمکت‌های کلاس و همکلاسی‌ها و معلم و تخته سیاه. برای دانش‌آموزانی که هر روز صبح زود با چشمانی خواب‌آلود مسیری را طی می‌کنند تا به مدرسه برسند، آموزش از راه دور و در خانه و تنها با اینترنت و کامپیوتر شاید یک آرزو و رویای شیرین باشد.

امروزه اما این آرزو محقق شده و تعداد زیادی از افراد بدون رفتن به مدرسه و سر و کله زدن با همکلاسی و معلم و ناظم، آموزش لازم خود را دریافت می‌کنند. در این مطلب قرار است ضمن آشنایی با مفاهیم “آموزش مجازی” و “آموزش حضوری”، با تفاوت آموزش مجازی و حضوری آشنا شویم.

مقایسه آموزش مجازی و حضوری و شکل کلاس درس سنتی

آموزش حضوری یا آموزش سنتی چیست؟

آموزش سنتی یا حضوری در محل کلاس درس انجام می‌شود. یک معلم یا مربی در کلاس درس حضور دارد که انتقال دانش و اطلاعات به دانش‌‍آموزان را برعهده دارد. معلم انتظار دارد دانش‌آموزان آنچه آموخته‌اند را با انجام تکالیف در خانه در ذهن خود ثبت کنند و به یادگیری عمق بخشند. امروزه با ورود تکنولوژی به فرآیند آموزش باز هم خیلی از معلم‌ها آموزش چهره به چهره را ترجیح می‌دهند.

آموزش مجازی چیست؟

آموزش مجازی یا آموزش آنلاین همانطور که از نامش مشخص است، از طریق اینترنت انجام می‌شود. نوعی آموزش از راه دور است که توسط سامانه ال ام اس اجرایی می‌شود. شما می‌توانید اطلاعات بیشتر در خصوص چیستی آموزش مجازی را در مطلب “آموزش مجازی ؛ آموزش سبز و کم‌هزینه” مطالعه کنید.

مقایسه آموزش مجازی و حضوری

به طور کلی ویژگی‌هایی که در آموزش مجازی وجود دارد و آن را از شکل سابق آموزش که همان آموزش چهره به چهره یا حضوری بوده است، متمایز ساخته است، عبارتند از:

مدرسه مجازی

همانطور که از نام “آموزش مجازی” پیداست، این روش آموزشی است که با اتصال به اینترنت و وسایل الکترونیک می‌توان داده‌های آموزشی را دریافت کرد و مهارت‌های خود را در زمینه‌ای خاص افزایش داد. از این رو وسایل مورد استفاده به جای دفتر و کتاب و کیف، تبلت و موبایل و کامپیوتر است. ارتباط با مدرس به صورت مجازی و به وسیله ویدئو کنفرانس و مطالب و فیلم وتصاویر آموزشی صورت می‌گیرد و رابطه چهره به چهره وجود ندارد. مواد آموزشی نیز در قالب‌های فیلم، تصویر، اینفوگرافی و فایل‌های متنی ارائه می‌شود.

کتاب درسی بدون کاغذ

همانطور که گفته شد، در مقایسه آموزش مجازی و حضوری ، یک تفاوت، نوع ارائه داده‌های آموزشی است. کتاب جای خود را به فایل صوتی و تصویری و متنی آموزشی داده و مدرسه جای خود را به کامپیوتر و تبلت داده است. یک روش آموزشی تکنولوژی محور است که در آن هیچ کاغذی مصرف نمی‌شود، از این رو به گونه‌ای “آموزش سبز” است، زیرا لطمه‌ای به محیط زیست وارد نمی‌کند.

آموزش هر زمانی و هر مکانی

انعطاف‌پذیری در ساعات آموزشی یکی از ویژگی‌های کلیدی آموزش مجازی است، که به افراد با شرایط مختلف اجازه می‌دهد برنامه‌های آموزشی خود را با سایر برنامه‌های روتین زندگی هماهنگ کنند. این یک امکان فوق‌العاده برای افراد شاغل است، تا هم بتوانند به کارهای خود برسند و هم آموزش خود را دریافت کنند. خاصیت “هر زمانی و هر مکانی” این روش آموزشی این امکان را فراهم کرده است تا افراد در هر زمان از روز و در هر جا که هستند، با استفاده از موبایل یا کامپیوتر در کلاس درس شرکت کنند.

مقایسه آموزش مجازی و حضوری و ابزارهای اموزش مجازی

مدرسه رفتن بدون هزینه رفت و آمد

اگر بخواهیم این دو نوع آموزش را از بعد “هزینه” مقایسه کنیم، باید بگوییم گرچه هزینه آموزش مجازی در وهله اول به نظر زیاد می‌رسد، اما با محاسبه مجموع هزینه‌های آموزش سنتی متوجه می‌شوید که آموزش مجازی به‌صرفه‌تر است. آموزش مجازی هزینه رفت و آمد، چاپ مقالات، دستمزد معلم و اجاره مدرسه را ندارد، بنابراین شما تنها هزینه آموزش مجازی خود را پرداخت می‌کنید و برای مدت طولانی از مزایای آن استفاده می‌کنید.

دسترسی آسان به منابع درس

در این روش نوین از آموزش، آموزش به دو صورت آموزش همزمان و غیرهمزمان ارائه می‌شود. در آموزش همزمان، شاگردان و معلم در ساعت مشخصی آنلاین می‌شوند و کلاس یا کنفرانس خود را برگزار می‌کنند و در روش غیرهمزمان، منابع آموزشی توسط مدرس در سامانه قرار داده می‌شود و دانش‌آموزان در هر زمانی که به سامانه متصل شوند، می‌توانند منابع را دانلود کرده و از مطالب استفاده کنند. یکی دیگر از مزیت‌های این نوع آموزش نیز این است که مطالب می‌تواند مخصوص هر شخص و با توجه به شرایط وی طراحی شود. درنتیجه محتوای آموزش مسلما جذاب‌تر از روش سنتی خواهد بود.

سیستم آموزشی مناسب کارمندان

در آخر باید ذکر کنیم که آموزش مجازی علاوه بر مدارس و آموزشگاه‌ها، مناسب سازمان‌ها و موسساتی است که می‌خواهند آموزش‌هایی به نیروی کار خود بدهند، چه از جهت آشناسازی آنها با محیط کاری جدید و وظایفشان و چه از جهت یادگیری مهارت‌های شغلی جدید. کارمندان می‌توانند پشت میز کار خود نشسته و آموزش موردنظر خود را از طریق کامپیوتر خود دریافت کرده و مهارت خود را بالا ببرند.

بخوانید: چرا یادگیری سازمانی اهمیت دارد؟

برای درک بهتر مقایسه آموزش مجازی و حضوری جدول زیر به شما کمک خواهد کرد:

آموزش مجازیآموزش حضوری
آنلاین استآفلاین است
هر زمان و هر مکانی انجام می‌شودمحدود به مکان و برنامه زمانی است
سرعت آموزش، انعطاف‌پذیر استسرعت آموزش مشخص شده است
کلاس فردی استهمراه با همکلاسی‌هاست
از مدل آموزشی مستقلی حمایت می‌کندآموزش با هم و از هم صورت می‌گیرد
تنها منبع آموزش، محتوای آنلاین استتنها منبع، مدرس است
تعاملات بین فردی محدودتعاملات قوی بین مدرس و دانش‌آموزان

سخن آخر

همانطور که در متن خواندید در مقایسه آموزش مجازی و حضوری ، آموزش مجازی انعطاف‌پذیرتر و کم‌خرج‌تر از آموزش سنتی است. تفاوت آموزش مجازی و حضوری علاوه بر نحوه دسترسی به کلاس و درس، در نحوه ارزیابی نیز می‌تواند باشد. در آینده فراگیران و مدرسان زیادی در خانه یا در هر مکانی به دور از هم و تنها با یک کامپیوتر کلاس درس خود را برگزار می‌کنند. آزمون از راه دور خواهد بود و ارزیابی‌ها نیز.


پرسش و پاسخ‌های متداول

یادگیری آنلاین چیست؟

آموزش مجازی یا یادگیری آنلاین در اینترنت انجام می‌شود. نوعی از آموزش از راه دور است. در این نوع آموزش، شما از هر جا در هر زمانی به محتوای آموزشی دسترسی دارید.

آموزش حضوری یا سنتی چیست؟

آموزش حضوری، چهره به چهره و در کلاس درس با حضور یک مدرس و تعدادی دانش‌آموز انجام می‌شود و برنامه زمانی دارد.

تفاوت آموزش مجازی و آموزش حضوری چیست؟

در مقایسه آموزش مجازی و حضوری باید گفت آموزش مجازی، آنلاین، هر زمانی و هر مکانی و بدون برنامه زمانبندی است. انعطاف‌پذیر است و فردی. تعاملات بین افراد کم است و منبع آموزش، محتوای آنلاین است. آموزش سنتی یا حضوری اما آفلاین است. در کلاس درس فیزیکی و طبق برنامه زمانبندی صورت می‌گیرد. تعاملات مدرس و دانش‌آموزان زیاد است و منبع اطلاعات، معلم است.



منبع

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *